fallback

Азиатските борси не успяха да задържат положителната си посока

Въпреки зелената вълна от вчера повечето борси в Азия завършиха днешната сесия с понижения

10:43 | 10.09.15 г.

Въпреки зелената вълна на азиатските борси в предишната сесия в четвъртък акциите отново се търгуваха на негативна територия, след като данните от двете най-големи икономики на Азия – Китай и Япония, засилиха опасенията за икономическия растеж, съобщава CNBC.

Невпечатляващото представяне на Wall Street също натежа на борсите. Основните американски индекси завършиха с понижение от над 1% след натиска за разпродаване на Apple и енергийните компании. Индексът на сините чипове Dow и S&P 500 отчетоха спад от съответно 1,45% и 1,35%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 1,15% надолу.

Въпреки забележителния си ръст от предишната сесия японската борса изгуби инерция след изненадващо лошите данни за основните поръчки на машини.

Основният индекс Nikkei 225 отчете ръст от 7,7% в предишната сесия, отчитайки най-голямото си дневно повишение от октомври 2008 г., но не успя да задържи положителната си тенденция и днес завърши с понижение от 2,5%.

Акциите на компаниите износителки като Toyota Motor и Toshiba поевтиняха съответно с 3,6% и 2%. Сред губещите бяха и финансовите компании, като цените на акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group се понижиха с по повече от 2%.

Междувременно сривът на акциите на Apple влоши интереса и към свързаните с компанията акции в Япония. Цените на акциите на Murata Manufacturing Co и Alps Electric потънаха съответно с 2,1% и 3,6%.

Въпреки добрата си сесия в сряда днес китайският индекс Shanghai Composite затвори с понижение от 1,5%. Сред по-малките бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 и Shenzhen Composite завършиха без промяна.

Австралийският индекс S&P ASX 200 също изгуби инерцията си и в крайна сметка приключи сесията с 2,1% надолу, след като банковият и петролният сектор понесоха сериозни удари.

Цената на акциите на Santos се срина с 4,1% заради новия спад на цените на петрола в азиатската търговия. Акциите на Woodside Petroleum пък, която предложи да придобие Oil Search за сумата от 8 млрд. долара, поевтиняха с 1,9%.

Цената на акциите на BHP Billiton продължи да спада и завърши с 3,2% надолу. Сред основните кредитори National Australia Bank поведе загубите с поевтиняване от 3,1%.

Единствено южнокорейският индекс Kospi обърна тенденцията в следобедната сесия и завърши с ръст от 0,7%.

Сините чипове се търгуваха основно на зелено. Акциите на Kepco и Hyundai Motor поскъпнаха съответно с 2,2% и 1%, а тези на Samsung Electronics поевтиняха с 1,1%.

Цените на акциите на енергийните компании SK Innovation и S-Oil също се вдигнаха съответно с 0,1% и 0,3%.

Най-големият губещ се оказа Mirae Asset Securities Co., чиито акции се сринаха с 18%, след като обяви, че ще емитира права за 1,2 трлн. вона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още