fallback

Повечето азиатски борси започнаха седмицата на червено

Само борсата в Токио успя да се възстанови и затвори с ръст от 0,4%, а китайският индекс Shanghai Composite загуби 2,55%

11:27 | 07.09.15 г. 1

Акциите на азиатските борси се търгуваха основно на червено в понеделник, продължавайки негативната тенденция от Wall Street от петък, след като уверенията от китайските власти не успяха да успокоят капиталовите пазари в страната, съобщава CNBC.

Основните американски индекси приключиха с понижение от около 1% в петък, след като докладът за заетостта извън селскостопанския сектор показа, че през август са били създадени 173 000 работни места, което е доста по-малко от очакванията за 220 000 нови места. Това засили несигурността за повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв. Фондовите пазари в САЩ ще бъдат затворени в понеделник заради Деня на труда.

Пазарите в Китай отчетоха силно волатилна търговия след дългия четиридневен уикенд. Основният индекс Shanghai Composite затвори с понижение от 2,55% до 3079,7 пункта след колебания в двете посоки през целия ден.

По-рано през деня борсата в Шанхай постигна ръст от 1,8%, подкрепена от изявленияте през уикенда, които трябваше да успокоят пазара, но възходът беше краткосрочен.

Сред останалите китайски бенчмаркове индексът CSI300 и по-малкият Shenzhen Composite затвориха със спад от съответно 3,4% и 0,2%.

Японският индекс Nikkei 225 се върна обратно на позитивна територия с ръст от 0,4%, възстановявайки се от дневен минимум от 17 478,7 пункта в силно волатилна сесия.

Акциите на Toshiba поскъпнаха с 1,8%, въпреки че отчете нетна загуба от 37,8 млрд. йени за последната фискална година. При отварянето на борсата акциите на затруднения конгломерат поевтиняха с повече от 2%, достигайки до най-ниското си ниво от януари 2013 г.

Nippon Kayaku поведе пред всички, след като цената на акциите ѝ се вдигна с 12,1% в резултат на статията в ежедневника Nikkei, според която производителят на лекарства ще търси одобрение от властите за новото си лекарство за рак през следващата пролет.

Акциите на производителя на офис оборудване Ricoh поскъпнаха с 9,3%, след като сингапурската Effissimo Capital Management стана най-големият акционер на компанията, закупувайки дял от 8,6%.

Цената на акциите на SoftBank обаче потъна с 2%. Акциите на брокерската къща Nomura Holdings поевтиняха с 0,6%, а Daiwa Securities затвори с 1,1 надолу.

Австралийският индекс S&P ASX 200 последва движенията на континента и затвори със спад от 0,2%.

В сектора на ресурсите акциите на BHP Billiton поевтиняха с 2%, а петролният производител Santos поведе губещите в сектора, след като акциите му се сринаха с 4,3% в резултат на продължаващия спад на цените на суровия петрол.

Финансовите компании също се търгуваха предимно на червено. Цената на акциите на Westpac спадна с 0,5%, след като кредиторът заяви, че ще повиши годишните разходи за инвестиции с 20%, фокусирайки се върху обслужването на клиенти и подобряване на ефективността. Australia and New Zealand Banking и National Australia Bank затвориха надолу с по 0,6%.

Обратно на негативната тенденция, цената на акциите на Starpharma Holdings скочи с 21,3%, след като продуктовият разработчик подписа споразумение за лицензиране с AstraZeneca. Акциите на минната компания TNG също поскъпнаха с 18,4% след новата ѝ сделка с Korean Woojin Co.

Австралийският долар се задържа близо до шестгодишния си минимум от 0,6934 за американски долар заради опасенията за световния икономически растеж.

Борсата в Южна Корея не беше пощадена и подобно на останалите в региона отчете накъсана търговия. Основният индекс Kospi отбеляза спад в следобедната сесия и финишира с 0,2% надолу до 1883,2 пункта – само на 12 пункта от дневния минимум от 1870,5 пункта, което е най-ниското му ниво от близо две седмици.

Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 1,5%, а Posco и KB Financial Group – с по над 1%.

Ниските цени на петрола се отразиха зле на енергийните производители и SK Innovation и S-Oil затвориха със загуба от по 1,7%.

Цената на акциите на Hyundai Motor и Kia Motors обаче се вдигнаха съответно с 1,3% и 1,7% въпреки новината от уикенда, че автомобилният износ на Южна Корея се е свил за втори пореден месец през август заради неблагоприятни валутни курсове и забавяне на развиващите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още