fallback

Курода: Забавянето в Китай няма да има значителни последици за Япония

Целевата инфлация ще може да бъде постигната без допълнителни стимули

13:05 | 27.08.15 г.

Забавянето на китайската икономика няма да засегне значително японския износ в близките години, а падащите цени на петрола няма да възпрепятстват Японската централна банка (ЯЦБ) да постигне инфлацията, която си е поставила за цел, заяви гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

Икономиката на Китай вероятно ще се забави, въпреки че ръстът на брутния вътрешен продукт  (БВП) на страната ще е около 6 – 7 на сто, смята още Курода.

„Износът към Китай вече беше засегнат, но не смятам, че японският експорт ще бъде (значително – бел. ред.) засегнат през следващите години“, заяви гуверньорът на ЯЦБ на семинар в Ню Йорк, цитиран от Ройтерс. „Китай ще поддържа ръст от 6-7%, а японските капиталови стоки... са доста конкурентоспособни“, каза още той.

Предприетите парични улеснения от страна на Китай са подходяща стъпка за смекчаване на влиянието върху икономиката, а част от инвеститорите са станали „прекалено песимистични“ относно китайския ръст, който според управителя на ЯЦБ е все още стабилен.

Що се отнася до паричната политика на САЩ, Курода смята, че повишаването на лихвените проценти от страна на Фед ще бъде вот на доверие за икономиката на САЩ и ще се отрази позитивно както на японската, така и на глобалната икономика.

Припомняме, че брутният вътрешен продукт на Япония записа спад от 1,6% на годишна база през второто тримесечие. В същото време забавянето на китайската икономика, което се отрази негативно на фондовите пазари по света, повиши опасенията, че разширяването на икономиката на Япония ще е скромно. Ето защо някои от пазарните наблюдатели очакват ЯЦБ да разшири паричните си стимули тази година.

Гуверньорът на ЯЦБ заяви, че управляваната от него институция е готова да въведе още парични облекчения в бъдеще, ако това е нужно, подчертавайки, че са възможни „множество опции“. Курода обаче е оптимист, че икономиката на Япония ще постигне целевата инфлация без допълнителни стимули, подчертавайки, че цените на петрола ще имат само временно влияние върху общото ценово равнище.

„Смятаме, че целта от 2% инфлация ще бъде постигната с настоящите количествени и качествени облекчения“, заяви Курода. „Така че на този етап нямаме конкретен план за бъдещи промени“, каза още той.

Коментарът на Курода сочи, че ЯЦБ не е променила оптимистичните си виждания за икономиката и ценовото равнище в страната и вероятно институцията няма да предприема действия до април следващата година, смятат анализатори в Barclays Capital.„Смятаме, че е вероятно стимулите да са под формата на допълнителен бюджет“, пише в свой доклад изследователската група.

Припомняме, че ЯЦБ въведе сериозни стимули през април 2013 г. и ги разшири през октомври 2104 г., за да ускори инфлацията до 2%. Но по-слабите харчове на домакинствата и спадащите цени на петрола могат да се отразят негативно върху инфлацията, което поставя ЯЦБ под натиск да разшири паричните улеснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още