fallback

Китайските акции ограничиха печалбите след изявлението на централната банка

Останалите водещи индекси на борсите в Азия приключиха търговията с ръстове

11:42 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател

Китайските акции ограничиха печалбите, след като Централната банка на Китай заяви, че няма основания за последваща девалвация на юана, пише CNBC. Останалите индекси в Азия обаче записаха ръстове в днешната сесия.

Водещият индекс в Япония Nikkei 225 се покачи с 0,99% до 20 595,55 пункта, като преди това за кракто мина на  отрицателна територия след новините за поредната обезценка на юана. Китайският основен бенчмарк - Shanghai Composite, добави 1,76% към стойността си до 3 954,78 пункта.

Хонконгският Hang Seng се повиши с 0,49 на сто до 24 032,08 пункта. Южнокорейският KOSPI финишира с покачване от 0,4% до 1 983,46 пункта. В Австралия S&P/ASX 200 спечели едва 0,11% до 5 387,90 пункта, но прекъсна двудневната губеща серия.

В опит да успокои паникьосаните световни пазари, след като девалвира валутата си в началото на седмицата, Китайската централна банка заяви в четвъртък, че няма основания за по-нататъшно обезценяване на юана заради силните икономически фундаменти. Институцията посочи, че силната икономическа среда в страната, устойчивият търговски излишък, стабилната фискална позиция и високите валутни резерви предоставят "солидна подкрепа" за обменния курс на юана.

Финансовата институция днес понижи референтния курс с 1,1 на сто до 6,401 юана за долар. В двата предишни дни стойността на китайската валута беше понижена с 3,5 на сто.

Китайският индекс Shanghai Composite се луташе между печалбите и загубите по време на сесията, но в крайна сметка затвори с ръст.

На борсите в Китай поевтиняха акциите на компаниите от имотния сектор. Книжата на Poly Real Estate и на China Vanke изгубиха по 2%.

След като през последните два дни бяха обект на интензивни разпродажби, акциите на самолетните компании леко се възстановиха. Капитализацията на China Eastern Airlines се покачи с 3,1%, а тази на Air China – с 1,4 на сто.

В Хонконг книжата на Lenovo се потопиха с близо 7%, след като тримесечните приходи се разминаха с пазарните прогнози. Най-големият производител на компютри ще освободи 3 200 души, което ще му спести 650 млн. долара през втората половина на 2015 г.

В Австралия интересът към банковите акции и към книжата на добивните компании спаси индекса S&P/ASX 200 от по-тежки понижения.

Книжата на Santos и Woodside Petroleum увеличиха цените си с 3,1% и 2,1%, съответно, след като цените на петрола се стабилизираха по време на азиатската търговия.

Капитализацията на Evolution Mining и Newcrest Mining скочи съответно с 5,1 и 4,7 на сто, след като цената на златото достигна 3-седмичен връх. Синият чип BHP Billiton покачи цената на акциите си с 2,1%.

По един процент към стойността на акциите си добавиха Westpac, Australia and New Zealand Banking и National Australia Bank.

Книжата на австралийския телеком гигант Telstra поевтиняха с 1,8% след обявения спад на годишната нетна печалба с 1%.

На борсите в Япония акциите на синия чип Fast Retailing поскъпнаха с 2,2%, а тези на Trend Micro – с 4,9%.

Акциите на McDonald's Holdings Co (Japan) поскъпнаха с 1,5%, въпреки че загубата през първите шест месеца на 2015 г. се задълбочи до 26,22 млрд. йени (210 млн. долара) от 1,85 млрд. йени преди година.

Същевременно компаниите с големи експозиции към Китай, измежду които производителите на оборудване и машини Komatsu и Hitachi Construction Machinery, затвориха с ръстове в цените на акциите от съответно 0,2% и 0,3%.

Капитализацията на SoftBank се понижи с 2,7% на фона на новините, че телекомът ще придобие още 22,9 млн. акции от капитала на американското дружество Sprint.

Данните от деня показаха спад на поръчките на основни машини в Япония със 7,9% през юни, което е първо понижение от четири месеца.

В Южна Корея централната банка запази основния лихвен процент без промяна.

На борсата в Сеул книжата на южнокорейски компании с експозиции в търговията на дребно и потребителските стоки остават във фокуса на инвеститорите. Производителите на козметика AmorePacific и LG Household & Healthcare увеличиха цените на ценните си книги с 2% всяка. Акциите на Shinsegae и Hotel Shilla поскъпнаха с 8,6% и 1,7%.

В Малайзия икономическият растеж през второто тримесечие възлезе на 4,9%, оказвайки се над очакванията на анализаторите за ръст от 4,5%. Той обаче е по-слаб от прираста от 5,6%, отчетен през първото тримесечие на 2015 г. Водещият индекс там - FTSE Bursa Malaysia KLCI, затвори с ръст от 0,87% до 1 623,90 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още