fallback

Маневрите на китайската централна банка потопиха азиатските индекси

Китайският юан продължава да поевтинява, а австралийският долар спадна до най-ниските си нива от шест години

11:23 | 12.08.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Акциите на азиатски борси завършиха на червено в сряда, след като централната банка в Китай позволи на юана да увеличи загубите си за втори пореден ден, съобщава CNBC.

Австралийският долар се понижи с 1%, достигайки до шестгодишен минимум от 0,7216 за американски долар, а новозеландският долар отслабна с 0,6% и се търгува на най-ниските си нива от юли 2009 г. насам.

Във вторник Wall Street затвори на червено, след като опасенията за по-силно от очакванията забавяне на икономиката в Китай натежаха над американските индекси. Сините чипове Dow и Nasdaq Composite се понижиха съответно с 1,21% и 1,27%, а S&P 500 – с 0,96%.

Китайският индекс Shanghai Composite затвори с 1% надолу.

Китайските превозвачи бяха сред най-силно ударените от продължаващия спад на юана. Акциите на China Eastern Airlines и China Southern Airlines поевтиняха с по почти 6% след опасенията, че слабата валута може да увеличи разходите по заеми и сметките за гориво на компаниите. Цената на акциите на Air China също спадна с 4,4%.

Другите индекси на континента последваха движенията на основния бенчмарк. Индексът на сините чипове CSI300 и Shenzhen Composite увеличиха загубите си през последния час от търговията и приключиха с повече от 1% по-ниско.

Индексът Hang Seng на Хонконг потъна с 2,4% и се доближи до най-ниските си стойности за последните пет седмици.

Акциите на интернет гиганта Tencent Holdings поевтиняха с 4,5% след публикуването на отчетите на компанията. Борсовият оператор Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEx) загуби 4,2%, въпреки че отчете ръст на нетната печалба от 112% за периода между април и юни.

В подкрепа на борсата се оказа базираната в Хонконг компания Li & Fung, която продава китайски стоки в САЩ и Европа, като акциите ѝ поскъпнаха с 3,7%. Акциите на други китайски износители като China Machinery Engineering Corp. и Lenovo Group обаче потънаха съответно с 5% и 2,3%.

Японският индекс Nikkei 225 увеличи загубите си от вторник, след като се понижи с 1,6%, с което достигна дп най-ниските си стойности за последните десет дни.

Акциите на компании със значителна експозиция към Китай като производителите на строително оборудване Komatsu и Hitachi Construction Machinery се сринаха съответно с 2,9% и 2,7%. Производителите на стомана също увеличиха загубите си, като цените на акциите на JFE Holdings и Japan Steelworks потънаха съответно с 7,1% и 3,9%.

Петролните играчи като JX Holdings и Showa Shell Sekiyu загубиха съответно по 1,4% и 2,6%, след като цените на петрола в САЩ достигнаха до шестгодишен минимум.

Силен отчет за тримесечието успя да изолира Seiko Holdings от негативните тенденции. Акциите на производителя на часовници завършиха с ръст от 7,3%.

Австралийските акции се понижиха до най-ниските си нива от месец насам, след като секторите на енергетиката и ресурсите, които представляват около 30% от индекса S&P/ASX 200, се сринаха на фона на поевтиняващите цени на суровините. Основният бенчмарк завърши с понижение от 1,7%.

Цените на акциите на Santos и Woodside Petroleum се понижиха съответно с 4,9% и 3,8%, а акциите на BHP Billiton и Rio Tinto поевтиняха съответно с 5,4% и 4,3%.

Доброто представяне на някои от производителите на злато обаче отнеха част от натиска надолу. Акциите на Evolution Mining и Kingsgate Consolidated поскъпнаха съответно с 1% и 9,1%, след като цената на ценния метал достигна триседмичен връх в азиатската търговия.

Банковият сектор обаче също отчете загуби като Westpac, Australia and New Zealand Banking и National Australia Bank затвориха с 2% надолу.

Южнокорейският индекс Kospi намали наполовина загубите си до края на сесията, но със спад от 0,6% все пак затвори на почти най-ниското си ниво от 12 март насам.

Производителят на стомана Posco също загуби 1%. Акциите на козметичните компании AmorePacific и LG Household & Healthcare поевтиняха съответно с 6,1% и 2,9%, а тези на Shinsegae и Hotel Shilla – с 3,3% и 4,8% съответно.

Сред печелившите се оказаха Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering, чийто акции поскъпнаха с 4,3% след новината, че затъващият корабостроител планира да съкрати работни места.

Акциите на Lotte Shopping скочиха с 7,8%, след като стана ясно, че компанията ще опрости акционерската си структура.

Hyundai Motor и Kia Motors също преодоляха негативната тенденция, а цените на акциите им се вдигнаха с по 5% заради убеждението на инвеститорите, че по-слабият вон ще стимулира продажбите на автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още