fallback

Смесена търговия отчетоха азиатските борси във вторник

Китайският индекс Shanghai Composite отчете ръст след новината, че централната банка обезценява юана

11:34 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Акциите на капиталовите пазари в Китай се търгуваха разнородно и волатилно във вторник след неочакваната новина, че Народната банка на Китай смъква курса на юана с почти 2%, съобщава CNBC. В останалата част от Азия пазарните индекси намалиха печалбите си след новината.

Междувременно Ройтерс съобщи, че Гърция и кредиторите ѝ са достигнали до споразумение по фискалните цели на страната и Гърция ще може да се устреми към първичен бюджетен излишък след 2016 г.

Американските борси успяха да се възстановят от загубите си от миналата седмица и в понеделник затвориха с ръст от почти 1%. Индексът Dow Jones Industrial Average прекъсна седемте си поредни дни на загуба, а S&P 500 и технологичният Nasdaq отчетоха повишение съответно от 1,3% и 1,2%.

Китайският индекс Shanghai Composite отчете ръст от 0,3% след изненадваща новина, че централната банка обезценява юана, който преди това потъна с 1,4% до 6,2980 спрямо долара.

Индексът на сините чипове CSI300 постигна оскъден ръст, а по-малкият Shenzhen Composite също отбеляза нарастване от 1%.

Междувременно акциите на Suning Commerce Group поскъпнаха до дневния допустим максимум от 10%, след като гигантът в електронната търговия Alibaba обяви, че ще инвестира 4,63 млрд. долара в търговеца на дребно.

Японският индекс Nikkei 225 отново се върна на негативна територия със спад от 0,4%, след като по-рано през деня се повиши до 20 931 пункта.

В енергийния сектор акциите на JX Holdings и Inpex поскъпнаха съответно с 1,8% и 1,3%. Цените на акциите на компаниите Idemitsu Kosan Co. и Showa Shell Sekiyu, които ще се опитат да разширят дейността си в останалата част на Азия след сливането си, се вдигнаха съответно с 1,8% и 0,4%.

Акциите на Mitsubishi Materials Corp. и Sumitomo Metal Mining също поскъпнаха съответно с 2,8% и 4,3% след повишаването на цените на суровините.

Производителят на машини Screen Holdings напредна с почти 2%, след като обяви ръст на оперативната печалба за периода между април и юни от 47,3%.

Южнокорейският индекс Kospi завърши със спад от 0,8%, което е най-слабият му резултат за последните 4 седмици и половина. Вонът също се оказа по-слаб след новините от Китай.

Акциите на козметичните компании AmorePacific и LG Household & Health Care поевтиняха съответно с 3,5% и 5,5%, а тези на Hotel Shilla – с почти 7%.

Цените на акциите на Lotte Chemical и Lotte Insurance затвориха с повишение съответно от 3,1% и 2,4%, а тази на Lotte Shopping скочи с почти 10%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 затвори с понижение от 0,5%.

Акциите на производителя на слухови импланти Cochlear и на Domino's Pizza скочиха съответно с 12,3% и 6,4% след обявените им отчети. Цените на акциите на търговците на дребно като JB Hi-Fi и Harvey Norman обаче спаднаха съответно с 6,6% и 2,1%.

Загубите на големите банки също натежаха на борсата. Акциите на National Australia Bank и Westpac поевтиняха съответно с 1,6% и 1%, а тези на Australia and New Zealand Banking – с 0,8%.

Акциите на минните компании BHP Billiton и Rio Tinto поскъпнаха с по повече от 2%, а акциите на производителите на злато Evolution Mining и Newcrest Mining поскъпнаха съответно с 6,8% и 3,3%. Междувременно цените на акциите на Santos и Woodside Petroleum се вдигнаха с по 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още