fallback

Пазарите в Азия затвориха сесията на зелено

Шанхайската борса продължи доброто си представяне с 2% ръст след пропадането през миналия месец

10:55 | 23.07.15 г.

Азиатските индекси затвориха сесията в четвъртък с положително представяне, след като инвеститорите реагираха на серията от икономически данни от континента и продължаващия сезон на отчетите в корпоративния сектор.

Южнокорейският индекс KOSPI се покачи минимално в следобедната сесия, но вонът задълбочи своето пропадане, удряйки ново двугодишно дъно от 1 164,6 спрямо щатския долар след данните за растежа през второто тримесечие.

Предварителните разчети на централната банка в Сеул показаха, че икономиката се е разширила с 2,2% на годишна база през тримесечието до края на юни. Оценката на експертите бе за ниво от 2,3% спрямо покачването с 2,5% в предходните три месеца.

LG Display намали спада си до 0,4% в последните минути на търговията, след като за второто тримесечие оперативната печалба на компанията оправда очакванията и достигна 488 млрд. вона.

В Австралия S&P ASX 200 отстъпи на фона на спадовете на капитализациите в добивния и банковия сектори.

BHP Billiton и Rio Tinto останаха твърдо на червено със спадове от съответно 2,7 на сто и 1,9%. Fortescue Metals пък бе на обратния полюс, добавяйки 5,1% след новината за планирано съкращение на разходите.

Newcrest Mining, която понесе тежки разпродажби в последните няколко сесии, скочи с 2% след новината, че запазва своите очаквания за приходите и печалбата за цялата година.

В Китай бенчмаркът Shanghai Composite нарасна с над 2%. Борсата бавно се възстановява от значителното пропадане през миналия месец, след като властите предприеха непазарни мерки, за да избегнат тотален колапс на фондовия пазар в страната.

Банките изпратиха нагоре индекса още в началото на търговията, като водеща бе China Construction Bank с 0,9% ръст в края на сесия. Кредиторът попадна под светлината на прожекторите, след като Федералният резерв заяви, че очаква повече действия в борбата с прането на пари.

В Хонконг Hang Seng добави 0,5%, възстановявайки се от спада в предходната сесия.

Акциите на Sands China скочиха c 9,4%, след като операторът на казинa oповести по-добри от очакваното приходи от над 3 млрд. долара. Конкурентите Galaxy Entertainment и SJM Holdings също получиха тласък и затвориха търговията ръстове от съответно 7,7% ​​и 3,5%.

Японският индекс Nikkei 225 затвори с покачване от почти половин процент след по-добрите от очакваното данни за търговския баланс.

Експортът на Япония нарасна с 9,5% на годишна база през юни, най-бързият темп на ускорение за последните пет месеца, след увеличението с 2,4% през май. Резултатът обаче остана под консенсусната оценката в анкетата на Ройтерс, която бе за равнище от 10 на сто.

Вносът междувременно отстъпи с 2,9% на годишна база през миналия месец при прогнози за спад с 4%. През май понижението бе с 8,7%.

Акциите на Softbank се повишиха с 0,5%, след като бизнес ежедневникът Nikkei съобщи, че телекомът се подготвя да емитира доларови и еврови облигации.

Капитализацията на Toshiba намаля с 1,3% след спада с 1,7% в предишната сесия. По-рано през седмицата изпълнителният директор на компанията подаде оставка след счетоводен скандал за 1,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още