fallback

Азиатските борси започнаха седмицата на зелено

Китайските индекси отново тръгнаха нагоре след поредната подкрепа от властите в страната

11:32 | 20.07.15 г.

Акциите на азиатските борси се търгуваха смесено в първия ден от седмицата, след като цените на суровините отново тръгнаха надолу. Активността обаче беше слаба, тъй като пазарите в Япония и Индонезия бяха затворени заради официални празници, съобщава CNBC.

Цената на златото спадна с 4% в азиатската търговия, достигайки до най-ниските си стойности за последните пет години, след като инвеститорите предпочетоха да залагат на по-силни валути. Цената на суровия петрол също тръгна надолу в резултат на данните, които показаха, че износът на Саудитска Арабия е спаднал до най-ниските си нива за последните пет месеца въпреки рекордното производство.

Гръцката криза остана на заден план, след като банките в затъналата в дългове страна се подготвят да отворят врати в понеделник на фона на нажежените преговори по спасителния заем между Атина и международните кредиторите.

В петък Wall Street затвори със смесени резултати. Сериозно поскъпване на акциите на Google накара индексът Nasdaq Composite да достигне нови рекорди, но ниските цени на енергията натежаха в негативна посока на сините чипове Dow и S&P 500.

След колебания между печалба и загуба китайският бенчмарк Shanghai Composite завърши с ръст от 0,9% в резултат на новата подкрепа за пазара от регулатора на ценни книжа на страната.

След печелившите беше PetroChina, чийто акции поскъпнаха с 4,3%, а цената на акциите на China Vanke се вдигна с почти 2%.

Заради срива на цената на златото Shandong Gold и Zhongjin Gold отбелязаха спад съответно от 1,7% и 0,8%.

В Хонконг Macau Legend Development се срина с 3,4%, след като обяви, че очаква рекордна загуба за шестте месеца до юни, което накара индексът Hang Seng да завърши почти без промяна.

Австралийският индекс S&P ASX 200 отбеляза ръст от 0,3%, с което се доближи до най-високите си стойности от 25 юни. Междувременно австралийският долар се възстанови от най-ниските нива от май 2009 г. насам.

Производителите на злато бяха сериозни ударени от цената на суровината. Newcrest Mining и Evolution Gold потънаха с по повече от 10%, а Alacer Gold и Kingsgate Consolidated – съответно с 9,7% и 8,2%.

Големите банки излязоха на зелено в следобедната сесия, възстановявайки се от решението на властите да повишат капиталовите изисквания на банките по ипотечните кредити до поне 25% от сегашните 16% след юли 2016 г. Цената на акциите на Australia and New Zealand Banking скочи с 1,3%, а акциите на National Australia Bank и Commonwealth Bank of Australia поскъпнаха съответно с 0,4% и 0,3%.

Акциите на Sonic Healthcare поевтиняха с почти 3%, след като доставчикът на медицински лабораторни услуги понижи годишната си прогноза за току-що приключилата финансова година.

Южнокорейският индекс Kospi завърши със слабо повишение от 0,2%, а вонът затвори на най-ниските си нива за последните две години от 1 152,1 за американски долар.

Акциите на технологичната Samsung Electronics поевтиняха с 2,3%, което също натежа на борсата.

Samsung C&T и Cheil Industries отново претърпяха тежки загуби, потъвайки съответно с 3,4% и 2,2%. Акциите на двете компании тръгнаха надолу, след като голяма част от бившите акционери одобриха сливането им в петък.

Производителят на химикали и батерии LG Chem отбеляза ръст от повече от 2% по-рано в сесията, след като обяви повишение от 56% на нетната печалба за второто тримесечие. Акциите обаче в крайна сметка завършиха с поевтиняване от 0,2%.

Повече за новите капиталови изисквания към банките в Австралия - във видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още