fallback

С изключение на KOSPI, водещите индекси в Азия затвориха с повишения

Китайският основен индекс Shanghai Composite скочи с 3,5% в петък

11:24 | 17.07.15 г.
Автор - снимка
Създател

В Азия само южнокорейските акции поевтиняха в петък. Ръстовете в останалата част на континента бяха стимулирани от позитивното настроение на Wall Street снощи. Въпреки това търговските обороти бяха слаби, тъй като пазарите в Индонезия, Малайзия, Сингапур и Филипините останаха затворени заради национални празници, пише CNBC.

Водещият индекс в Япония Nikkei 225 се покачи с 0,25% до 20 650,92 пункта и за пети преден ден. Китайският основен бенчмарк - Shanghai Composite, добави 3,51% към стойността си до 3 957,35 пункта.

Хонконгският Hang Seng се повиши с 1,12 на сто до 25 444,12 пункта, което е 8-дневен връх. Южнокорейският KOSPI финишира със спад от 0,53% до 2 076,79 пункта. В Австралия S&P/ASX 200 спечели едва 0,01% до 5 670,10 пункта.

На борсите в Китай и Хонконг с най-много поскъпнаха акциите на инвестиционните посредници. Книжата на Haitong Securities поскъпнаха с около 5%, а тези на Citic Securities – с 4,6%.

Акциите на China LNG Group спаднаха с 16,4% пък, след като търговията с нейни книжа бе възобновена за пръв път, откакто американската анализаторска компания Glaucus Research описа фирмата като „стартъп без никаква интелектуална собственост“.

В Токио Sharp попадна в полезрението на инвеститорите. Акциите на производителя на електроника се потопиха с 3,5% след новините, че компанията може да излезе на оперативна загуба в периода април-юни.

Toshiba заличи първоначалните загуби, за да увеличи с 2% пазарната си капитализация. Това се случва след новините, че дружеството може да отнесе глоба между 2,4 млрд. и 3,2 млрд. долара.

В Австралия сред губещите Fortescue Metals изтри 2% от стойността на акциите си, докато производителят на петрол и газ Santos изгуби 1% от цената на книжата си, след като приходите от продажби през второто тримесечие спаднаха с 19% заради срива на цените на енергийните суровини.

Акциите на Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank поскъпнаха минимално, а тези на Australia and New Zealand Banking и Westpаc поевтиняха с 0,6% и с 0,2%, съответно.

В Южна Корея KOSPI отстъпи от двуседмичния връх, достигнат по време на сесията, но в крайна сметка затвори на червена територия. На индекса натежа представянето на Samsung C&T и Cheil Industries, чиито книжа поевтиняха с 10,4% и 7,7%, съответно, след като акционерите одобриха сливането между двете компании.

Освен това акциите на Hyundai Motor и KB Financial Group поевтиняха с 2,8% и 2%, съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още