fallback

Азиатските борси отчетоха смесена търговия

Китайските индекси отново завършиха с понижения въпреки добрите резултати в предишните сесии

10:45 | 14.07.15 г.

Азиатските борси отчетоха смесена търговия във вторник след новата вълна от несигурност на континенталните пазари и спада на цената на петрола в резултат на дългоочакваните сделки на Гърция и Иран, съобщава CNBC.

Несигурността около Гърция продължава въпреки постигнатата сделка за трети спасителен пакет между страната и кредиторите ѝ. Новината изкара световните пазари на зелено в понеделник, като щатските индекси Dow, S&P 500 и Nasdaq завършиха с повишения от по 1%, а френският индекс САС поведе печелившите в Европа с ръст от 2%. Въпреки това експертите предупреждават, че шансовете Гърция да напусне еврозоната остават високи.

Цените на петрола се понижиха с 1% в азиатската търговия, след като бе съобщено, че Иран и „шесторката“ най-накрая са постигнали сделка, която ще вдигне санкциите срещу Техеран в замяна на ограничаване на ядрената ѝ програма. Заради споразумението иранският суров петрол вероятно ще се върне на пазарите за износ, изостряйки текущото пренасищане в доставките на петрол.

Китайските борси отбелязаха смесена търговия, като основният индекс Shanghai Composite затвори с понижение от 1%, след като в следобедната сесия спадна с 3%, с което сложи край на трите поредни дни ръст.

Банките също отчетоха загуби, като акциите на ICBC и China Construction Bank поевтиняха с по 2%.

В Хонгконг акциите на казината поскъпнаха след новината, че правителството в Макао може да позволи пушенето в игралните зали въпреки забраната навсякъде другаде. Цената на акциите на Melco International Development скочи с 10%, а тези на Galaxy Entertainment и Sands China с по 4%.

Японският индекс Nikkei 225 затвори с повишение от 1,5%, отбелязвайки ръст за втора поредна сесия. Нагласите бяха повлияни и от по-слабата валута, след като йената спадна до 123,72 за долар.

Sony затвори с понижение от 1,2%, макар че по-рано потъна с 2,5% в резултат на новината, че технологичният гигант ще предложи нови акции за пръв път от 26 години насам и планира да продаде конвертируеми облигации за 119 млрд. йени (964 млн. долара) в понеделник.

Другите компании износителки се търгуваха с повишения, като акциите на Nissan Motor и Mazda Motor поскъпнаха с по 2%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се възстанови от загубите си през предишната сесия с ръст от 2%, отбелязвайки най-високите си нива за последните 12 дни.

Минните компании бяха сред най-големите печеливши на пазара. Цените на акциите на Rio Tinto и BHP Billiton се вдигнаха с по 3%, а тези на Fortescue Metals – с 4%.

Междувременно австралийският долар укрепна с 0,3% спрямо американския долар след новината на централната банка, че доверието в бизнеса за юни се е повишило до най-високите си нива за последните две години.

Южнокорейският индекс Kospi отбеляза слабо понижение от 0,1%. Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с повече от 3%, а тези на Kia Motors – с 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още