fallback

Китайските акции се оказаха големите губещи в Азия

Търговията в останалата част на континента бе вяла след поредния провал при преговорите между Гърция и кредиторите й

11:00 | 25.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател

Китайските акции поевтиняха рязко в четвъртък, докато в останалата част на азиатския континент търговията бе вяла, след като преговорите между Гърция и нейните кредитори отново попаднаха в задънена улица, пише CNBC.

Водещият индекс в Япония Nikkei 225 се понижи с 0,46% до 20 771,40 пункта, за да отстъпи от 18-годишния връх, достигнат в сряда. Китайският основен бенчмарк - Shanghai Composite, изтри цели 3,44% от стойността си до 4 528,86 пункта.

Хонконгският Hang Seng се потопи с 0,82 на сто до 27 181,55 пункта. Южнокорейският KOSPI финишира с лек спад от 0,02% до 2 085,06 пункта, след като бе напът да запише шести пореден ден на повишение. В Австралия S&P/ASX 200 загуби 0,95% до 5 632,70 пункта.

Срещата на Еврогрупата в сряда приключи без споразумение за Гърция, което увеличава за пореден път рисковете Атина да фалира. Финансовите министри се събират отново в 14 часа българско време.

В ранната търговия в Китай Shanghai Composite получи стимул от намерението на властите да премахнат лимита за съотношението кредити към депозити от 75%, което би означавало повече кредити за икономиката. Но в крайна сметка индексът се потопи с 3,44%.

Компаниите от имотния сектор бяха подложени на разпродажби. Акциите на Shanghai Shimao и Gemdale изгубиха 6,5% и 4,3%, съответно.

Финансовите дружества изтриха първоначалните ръстове, като малките банки, измежду които Hua Xia Bank изтриха над 2% от пазарната си капитализация. Акциите на Bank of China и Industrial and Commercial Bank of China поевтиняха с 1,3% всяка.

На борсите в Токио автопроизводителите претърпяха най-големите загуби. Книжата на Nissan и Toyota Motor поевтиняха с по процент, а тези на Suzuki Motor – с 0,6 на сто.

Спадът с 3% в цената на акциите на Fanuc също натежа на Nikkei 225.

Австралийските акции също бяха подложени на разпродажби. Енергийните и добивните дружества бяха големите губещи на фона на по-ниските цени на горивата и златото. Сред тях бяха Evolution Mining и Newcrest Mining, чиито книжа поевтиняха с 2,1% и 1,8%, съответно, докато тези на Santos се потопиха с 1,4%.

В Южна Корея KOSPI не успя да затвори с ръст на фона на обявените правителствени стимули за 14 млрд. долара.

С най-много поевтиняха акциите на технологичните компании, производителите на автомобили и комуналните дружества.

Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с още 1,5%, докато тези на Hyundai Motor и Kia Motors спаднаха с 1,1 и 1,4 на сто, съответно.

Фармацевтичният сектор продължи с доброто си представяне. Акциите на Daewoong Pharmaceutical и Hanmi Pharmaceutical поскъпнаха с 9,1% и 5,7%, съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още