fallback

Поредна положителна сесия на азиатските борси

Японският индекс Nikkei 225 удари рекордно високи стойности за последните 18 години

10:45 | 24.06.15 г.

Азиатските борси бележат повишения и в третия ден от седмицата, като японският индекс Nikkei 225 достигна рекордно високи стойности за последните 18 години, съобщава CNBC.

Оптимизмът около сделката на Гърция с кредиторите продължава да оформя настроенията, като трейдърите са в очакване на срещата на финансовите министри на ЕС по-късно през деня.

Американските борси във вторник отбелязаха лек напредък. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite бе близо до нов рекорд в резултат на очакванията на инвеститорите за повече яснота по сделката с Гърция и поредните признаци за умерен икономически растеж. Сините чипове Dow отбелязаха ръст от 0,13%, а индексът S&P 500 завърши без промяна.

На стария континент общоевропейският индекс Stoxx 600 във вторник затвори с повишение от около 1,2% и ръстове във всички сектори.

След относително спокойна сутрин китайският Shanghai Composite отчете изключително смесена следобедна сесия, като след кратък спад завърши с рязък скок от 2%.

Имотните гиганти бяха сред лидерите на борсата. Акциите на China Vanke и на най-големия държавен предприемач на континента Poly Real Estate се възстановиха от ранните загуби и в крайна сметка поскъпнаха съответно с 0,8% и 1,4%.

Сред енергийните компании също имаше оживление, като цените на акциите на China Oilfield Services и Sinopec скочиха съответно с 5,9% и 3,9%.

Борсата в Токио достигна до най-високите си нива от декември 1996 г., подкрепена от признаците за възстановяване на третата най-голяма икономика в света и оптимизъм по сделката с Гърция.

Японският индекс Nikkei 225 отбеляза ръст от 0,3%. Финансовите и брокерските къщи бяха сред печелившите на пазара. Resona Holdings затвори с поскъпване на акциите от 1,2%, а цените на акциите на Sumitomo Mitsui Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial Group се вдигнаха с по 0,6%.

Сред брокерските къщи Nomura Holdings и Daiwa Securities Group също отбелязаха печалби след ръст съответно от 1,3% и 1,5%.

Konica Minolta бе сред губещите, след като цената на акциите ѝ падна с 4% в резултат на новината, че планира да придобие американския производител на оборудване за измервания Radiant Vision Systems.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 завърши близо до стойностите си от предния ден след повишения в цените на акциите на Australia and New Zealand Banking Group и National Australia Bank.

В сектора на ресурсите производителите на злато отчетоха отрицателни резултати, след като цената на златото спадна до най-ниските си стойности от седмица насам. Акциите на Evolution Mining и Newcrest Mining потънаха съответно с 4,4% и 3,3%.

За разлика от тях обаче енергийните компании приветстваха по-стабилните цени на суровия петрол на азиатските пазари. Цените на акциите на Woodside Petroleum и Santos се повишиха съответно с 0,2% и 0,5%.

Южнокорейският индекс Kospi отбеляза незначително повишение от 0,2%, с което отчете пети пореден ден на печалби.

Фармацевтичният сектор се представи повече от отлично. Цените на акциите на Daewoong Pharmaceutical и Hyundai Pharmaceutical скочиха съответно с 6% и 9,2%.

Сините чипове загубиха част от положителните си резултати от вторник, с което ограничиха печалбите на борсата. Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с почти 2% след повишението си от 3% в предишната сесия, а тези на Hyundai Motor поскъпнаха с 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още