fallback

Азиатските борси започнаха седмицата с повишения

Новата офера на гръцкия премиер Ципрас към кредиторите на Гърция се отрази положително на пазарите

11:06 | 22.06.15 г.

Азиатските борси се търгуваха предимно на зелено в понеделник, след като гръцкият министър-председател Алексис Цирас отправи ново предложение за реформи през уикенда, съобщава CNBC.

Фючърсите върху европейските и американските индекси също се закрепиха на фона на признаците за компромис в разговорите по дълга, след като останалата без пари Гърция и чуждите ѝ кредитори се подготвят да продължат преговорите на спешна среща в Брюксел в понеделник.

В петък борсата на Wall Street завърши със спадове. Основните индекси Dow и S&P 500 се понижиха съответно с 0,55% и 0,53%, а индексът Nasdaq Composite спадна с 0,31%, след като в четвъртък достигна рекордно високи стойности.

Японският бенчмарк Nikkei 225 отбеляза повишение от 1,3%, завършвайки на най-високото си ниво от 12 юни насам.

Акциите на банките бяха сред най-добре представилите се, след като тези на Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group поскъпнаха съответно с 3,4% и 2,7%.

Honda Motor беше във фокуса на инвеститорите, след като американското подразделение на компанията свърза още една жертва на катастрофа с дефектните въздушни възглавници на Takata. Акциите на автомобилната компания се сринаха с 2,2% докато тези на Takata – с 0,4%.

Южнокорейският индекс Kospi отбеляза повишение от 0,4% в четвърти пореден ден на възход благодарение на на голямото повишение на сините чипове и туристическите компании.

Акциите на Samsung Electronics и Hyundai Motor поскъпнаха с по 1%, а тези на Kepco с 4,8% на фона на новините през уикенда, че държавната компания ще предложи временна отстъпка в лихвените си проценти за домакинствата и малките и средни предприятия.

Потребителските компании се завърнаха обратно сред печелившите след последните си загуби заради избухването на Близкоизточния респираторен синдром (MERS). Големите търговци на дребно Shinsegae и Lotte Shopping отчетоха ръст съответно от 16,4% и 2,%, а акциите на Hotel Shilla поскъпнаха с 4,8%.

След първоначалните повишения по-рано през деня цената на акциите на козметичната компания AmorePacific обаче спадна с 0,3%.

Индексът на Хонконг Hang Seng се повиши с 0,6% след новините, че борсата в града консултира инвеститорите за новите правила, които забраняват акции от два класа. Търговията обаче беше сравнително внимателна, след като пазарите на континента бяха затворени заради национален празник.

Австралийският индекс S&P ASX 200 отбеляза слаба печалба, но все пак достигна до най-високите си нива от 3 юни насам.

По-рано в сесията пазарите усетиха слаб натиск заради инвеститорите, които се опитват да завършат счетоводството си заради края на финансовата година на 30 юни. Повишенията в цените на акциите на финансовите компании обаче дадоха стимул на борсата през следобедната сесия.

Westpac завърши с ръст от 1%, а Commonwealth Bank of Australia, Australia and New Zealand Banking и National Australia Bank отчетоха повишения от 0,3% до 0,7%.

Междувременно минните и енергийните компании се търгуваха смесено. Водачът на пазара BHP Billiton затвори с понижение от 0,3% докато Rio Tinto запази положителната си посока и отчете ръст от 0,5%. Santos и Origin Energy загубиха съответно 1,4% и 0,3%, след като цените на суровия петрол спаднаха до 59 долара за барел по време на азиатската търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още