fallback

Повечето азиатски борси завършиха сесията с повишения

Австралийският бенчмарк се възстанови след три поредни дни на загуби

11:54 | 17.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Повечето азиатски пазари завършиха третия ден от седмицата с повишения в очакване на решенията по паричните политики в САЩ и Европа, съобщава CNBC.

Печалбите бяха подкрепени от положителните тенденции на Wall Street, където Dow Jones Industrial Average спечели повече от 100 процентни пункта, възстановявайки се от пониженията си през предишните два дни.

Инвеститорите са в очакване на резултатите от двудневната среща на Федералния резерв (Фед) в САЩ, както и от обсъждането на политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) по-късно днес. Не се очаква Фед да предприеме някакви дейности по отношение на лихвените проценти, като повишението им вероятно ще бъде отложено за септември.

Междувременно ЕЦБ може да обяви промяна в Програмата за спешна ликвидност ELA на Гърция. Разговорите между страната и международните ѝ кредитори остават блокирани. Атина трябва да плати вноска от 1,8 млрд. долара на Международния валутен фонд до края на юни.

Акциите в Китай поскъпнаха след колеблива сесия. По-рано през деня индексът Shanghai Composite спадна с 1% в резултат на опасенията на инвеститорите от наближаващата вълна от първични публични предлагания и ограничения на размера на маржин търговията.

Банките отбелязаха печалби след новината за финансови реформи. Кабинетът на Китай позволи на Bank of Communications да въведе по-голямо частно акционерно участие, което повиши цената на акциите с 1%. Междувременно акциите Bank of China и China Construction Bank поскъпнаха с по 2%.

В Хонконг индексът Hang Seng отбеляза ръст от 1%, след като гласуванията на законодателите по спорния пакет от изборни реформи, подкрепен от Китай.

След три поредни дни на загуба австралийският индекс S&P ASX 200 приключи с повишение от 1%, с което достигна най-високите си стойности за последните две седмици. Индексът бе повлиян от изказването на Уорън Бъфет, че ще продължи инвестициите си в Австралия, след като по-рано тези седмица компанията му Berkshire Hathaway купи дялове от застрахователната компания IAG.

И тук банките бяха сред победителите, като цените на акциите на Australia New Zealand Banking и Commonwealth Bank of Australia се вдигнаха с по 2%.

Веригата супермаркети Woolworths приключи с понижение от 0,1% след новината за пенсиониране на главния ѝ изпълнителен директор Grant O'Brien.

Японският индекс Nikkei завърши със спад от 0,2%. Индексът все още остава под най-високите си стойности от 20 655 пункта, който отбеляза в края на май, след като Япония отново отчете търговски дефицит през май, за втори пореден месец след прекъсването през март. 

Акциите на Toyota Motor поевтиняха с 1%, след като в понеделник компанията обяви, че изтегля още 1,3 млн. автомобили заради дефектните въздушни възглавници на Takata, чийто акции пък завършиха с 1% ръст.

Цената на акциите на SoftBank спаднаха с 0,7% в резултат на новината за стартиране на съвместно дружество с тайванската Foxconn Technology в сферата на роботиката.

Южнокорейският бенчмарк Kospi завърши с повишение от 0,3%, възстановявайки се от най-ниските си стойности за последните 11 седмици във вторник.

Акциите на производителя на автомобили Hyundai Motor и на производителя на стомана Posco от своя страна поевтиняха съответно с 0,7% и 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още