fallback

Азиатските индекси останаха под натиск в началото на седмицата

Основният негативен фактор бе продължаващата липса на напредък по гръцкия дългов проблем

10:53 | 15.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските акции започнаха новата седмица с отстъпления, засегнати от продължаващата липса на споразумение по дълговия казус на Гърция.

Правителството в Атина и неговите кредитори не успяха да се разберат и през уикенда въпреки твърденията на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, според когото би било възможно да се постигне споразумение "за една нощ". По думите му обаче германският канцлер Ангела Меркел "трябва да вземе участие" в разговорите.

"Ние не искаме повече пари", каза Варуфакис, добавяйки, че Германия и останалата част от еврозоната вече са дали на страната му "твърде много" средства.

Въпреки напрежението Раджив Бисвас, главен икономист за Азия и Тихия океан в IHS Global Insight, каза, че няма да има сътресения на финансовите пазари, ако Гърция изпадне и официално в неплатежоспособност.

"Мисля, че има все повече признаци, че това може да се случи и рисковете се увеличават. Ако Гърция не стигне до споразумение до края на юни, тя може да бъде принудена да просрочи плащанията си към Международния валутен фонд (МВФ) и да създаде много сътресения на световните финансови пазари", каза пред CNBC Раджив Бисвас, главен икономист за Азия и Тихия океан в IHS Global Insight.

Японският бенчмарк Nikkei 225 пое надолу поради напрежението, но ръстът на долара спрямо йената помогна спадът да се ограничи.

Експортно ориентираните компании отчетоха смесено представяне. Sony добави 0,7%, докато Toyota Motor изтри 0,1%. Други производители на автомобили, като Nissan, Honda Motor и Suzuki Motor, изгубиха между 0,3% и 0,8%.

В Китай бенчмаркът Shanghai Composite спадна с 2 на сто, докато хонконгският Hang Seng изтри 1,4%.

Листнатата в Хонконг Lenovo Group изгуби 2,3%, след като най-големият ѝ акционер Legend Holdings направи своето първично публично предлагане днес.

Австралийският S&P ASX 200 премина на червено под натиска на добивните дружества.

Най-значителни бяха движенията при Arrium, който изтри повече от 3%, след като прогнозира рязък спад в производството на желязна руда.

Южнокорейските акции в състава на KOSPI спаднаха с половин процент.

Във фокуса продължи да бъде ситуацията със заболяването, известно като Респираторен синдром на Близкия изток (БИРС). Туристическият бранш бе под натиск, като Hotel Shilla и Hanatour Service отстъпиxa със съответно 3,7% и 1,7%, до Lotte Shopping спадна с 1,1%. Южнокорейското министерство на здравеопазването съобщи за пет нови заболели от Близкоизточния респираторен синдром (БИРС) и още един починал пациент. Заболелите са общо 150, а жертвите на болестта, разразила се през май, досега са 16.

Данните от страната пък показаха, че износът на Южна Корея през май е отстъпил с 10,9% спрямо година по-рано, докато вносът е намалял с 15,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още