fallback

Азиатските борси завършиха сесията със слаби повишения

Основните индекси останаха почти без промяна спрямо предишната сесия

11:14 | 12.06.15 г.

Акциите на азиатските борси се търгуваха умерено в петък, съобщава CNBC. В четвъртък американските акции затвориха с леко повишение, след като положителният доклад за продажбите на дребно компенсира негативните новини за Гърция. Dow Jones Industrial Average и S&P 500 отбелязаха повишения от по 0,2%, докато технологичният индекс Nasdaq се вдигна с 0,1%.

Китайският индекс Shanghai Composite нарасна с 0,2%, след като инвеститорите се фокусираха върху новата серия първични публични предлагания (IPOs), които ще бъдат представени следващия петък.

Междувременно индексът на Хонконг Hang Seng отбеляза повишение от 0,6%.

Японският индекс Nikkei 225 поскъпна съвсем леко, продължавайки позитивната тенденция от предния ден след слабото поевтиняване на йената в ранната търговия. Съотношението долар-йена завърши деня на ниво от 123,5.

Компаниите за износ бяха сред печелившите в петък, като акциите на сините чипове Toyota Motor и Sony поскъпнаха с по 1%.

Toshiba се възстанови от ранните загуби от повече от 2% и завърши със спад от 0,9% на фона на коментара на японския ежедневник Nikkei, че компанията вероятно ще коригира прогнозите си.

Юнокорейският индекс Kospi завърши сесията без промяна, след като в четвъртък Корейската централна банка реши да намали лихвените проценти до рекордно ниски нива.

Акциите на SK Chemicals поевтиняха с 2,8% след отсъждането на патентното ведомство на Южна Корея срещу компанията по дело за ваксина срещу пневмония, разработено на основата на лекарство на Pfizer.

Строителната компания Samsung C&T остана в центъра на вниманието, след като в четвъртък бе обявено, че компанията ще продаде 9 млн. общи изкупени акции на компанията за строителни материали KCC Corp. Сделката е подготовка за битката срещу американския фонд Elliott, който във вторник поиска съдебно разпореждане за блокиране на сделката за поглъщане на Samsung C&T от Cheil Industries.

Акциите на Samsung C&T отново отбелязаха спад от почти 2%, докато тези на Cheil Industries поскъпнаха с 1,1%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се понижи незначително, след като през предишния ден постигна най-силното си повишение за последните седем седмици на фона на оптимистичния доклад за заетостта. Борсата в Сидни отбеляза седмичен ръст от 0,85%.

Цените на желязната руда достигнаха най-високите си стойности за последните 4 месеца от 65,40 долара за тон. Акциите на компаниите Fortescue Metals и Rio Tinto поевтиняха с почти по 1%, докато тези на BHP Billiton поскъпнаха с 1,2% след сериозната печалба от предния ден.

Здравният сектор се представи изключително добре, като цените на акциите на Healthscope и Medibank се вдигнаха с по 1,5%.

News Corp може да се окаже център на вниманието след новината, че Рупърт Мърдок се подготвя да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на 21st Century Fox. Акциите на медията поевтиняха с 0,1% в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 12.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още