fallback

Shanghai Composite изкачи нов 7-годишен връх

Единствено търговията в Китай и Хонконг приключи на зелена територия

13:14 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайският индекс Shanghai Composite приключи сесията на нов 7-годишен връх в понеделник, надминавайки останалите борсови измерители в региона.

Акциите в Шанхай се изстреляха до най-високите си нива от януари 2008 г., въпреки че по-рано през търговията за кратко бяха на червена територия след смесените макроданни от страната, които показаха, че и през май Китай е изнесъл по-малко стоки и услуги.

Спадът на експорта достигна обаче едва на 2,8 на сто на годишна база до 1,17 трлн. юана. Икономистите очакваха, че износът на втората по големина икономика в света ще се свие с 5%. Освен това самият спад намалява темпа си, след като през април експортът се сви с цели 6,4%, а през март – с 15 на сто. Вносът обаче се срина през май със 17,6% на сто. Експертите очакваха спад от едва 10%.

Тласък даде и очакването, че китайските акции клас А ще бъдат включени в индекса на развиващия се свят, изготвян от MSCI. Сред най-печелившите бяха банковите акции, за които се смята, че ще най-големите бенефициенти, ако включването се случи.

Bank of China и Bank of Communications добавиха по максимално допустимите за един ден 10 на сто, докато Agricultural Bank of China повиши стойността си със 7,3%.

В същото време в Хонконг Hang Seng се покачи леко с 0,3%.

Японският индекс Nikkei 225 завърши близо леко под чертата след отстъплението във валутната двойка долар-йена, която спадна с 0,1 на сто до 125,4.

Данните от Страната на изгряващото слънце показаха, че японската икономика е записала по-висок темп на прираст през първото тримесечие на годината от предварителните очаквания. БВП се е покачил с 3,9% на годишна база при очаквания за растеж от 2,4%. Медианната оценка, направена на база проучване на Bloomberg сред 26 икономисти, бе за темп на прираст от 2,8%.

Материалните запаси, които се повишиха значително след покачването на данъка върху продажбите през изминалата година, добавиха 0,6 % към ръста – повече от очакваните 0,5%.

Междувременно салдото по текущата сметка на Япония за април достигна 1,3 трлн. йени, което е значителен спад от 2,9 трлн. йени в предходния месец.

В резултат експортно ориентираните акции отчетоха по-скоро негативно представяне. Сините чипове Toyota Motor и Nissan изтриха съответно 1,3% и 0,5%, докато Sony и Panasonic изгубиха по повече 1%.

Южнокорейският индекс KOSPI спадна на фона на притесненията за избухването на смъртоносно респираторно заболяване в страната.

Разпространението на заболяването, известно като Респираторен синдром на Близкия изток, би могло да забави потребителските разходи и да засегне ключови сектори като туризма. Проблемът повиши натиска върху централната банка на страната да намали лихвените проценти още през тази седмица.

Повечето акции, свързани с туризма, се възстановиха леко след спадовете сутринта. Hanatour Service и Hotel Shilla затвориха с покачвания от съответно 1,4% и 2,5%. Въпреки това големите търговци на дребно отстъпиха, като Hyundai Department Store изтри 1 на сто.

Междувременно търговията в Австралия бе затворена поради честването на официален празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още