fallback

Шанхай компенсира отрицателната тенденция на азиатските борси във вторник

Австралийският индекс отбеляза спад след решението на централна банка да запази основния лихвен процент

13:12 | 02.06.15 г.

След като последните решения на централните банки оказаха своето влияние върху регионалните борси, фондовите пазари в Шанхай пренебрегнаха натиска на ликвидността и се представиха добре с ръст от почти 2% във вторник, съобщава CNBC.

Reserve Bank of Australia (RBA) запази основния лихвен процент на рекордно ниските 2%, което е в унисон с пазарните очаквания, след като по-рано през годината ги понижи два пъти с 25 базисни пункта.

Акциите в САЩ приключиха търговията в първия си ден от юни със скромна печалба на фона на колебливите икономически доклади за второто тримесечие. Стойностите на Dow Jones Industrial Average и S&P 500 се повишиха минимално с по 0,2%, докато тези на технологичния Nasdaq се вдигнаха с 0,3%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 отново отбеляза загуби след решението на RBA, а австралийският долар се повиши от 0,7628 преди обявяването на решението до 0,7692 австралийски долара за американски долар.

Големите кредитори бяха печелившите на пазара. Акциите на Westpac и National Australia Bank се вдигнаха съответно с 2,4% и 2%, а тези на Commonwealth Bank of Australia и Australia and New Zealand Banking – съответно с 1,8% и 1,3%.

Акциите на производителите на енергия Santos и Oil Search се сринаха съответно с 2,9% и 3,8% след понижаването на цените на суровия петрол на азиатските пазари. Сред минните компании Fortescue Metals остана почти без промяна, докато акциите на по-големите играчи BHP Billiton и Rio Tinto паднаха съответно с 3% и 1,6%.

Последните данни сочат, че дефицитът по текущата сметка на Австралия е достигнал 10.7 млрд. австр. долара, което е съвсем малко по-добре от очакванията. В същото време нетният износ добавя 0,5 процентни пункта към брутния вътрешен продукт (БВП), което бие прогнозите за нулев растеж.

Във вторник китайският индекс Shanghai Composite затвори с повишение от 1,72%, след като отбеляза слаби загуби по-рано през деня. В същото време индексът Hang Seng потъна с почти половин процент.

Сред големите губещи са L'Occitane International, които отбелязаха спад от 0,6% въпреки отчетения 35% скок в печалбата от 2014 г. Въпреки първоначалното си повишение пък акциите на Galaxy Entertainment и Sands China спаднаха с 2%, а тези на SJM Holdings – с 1,6%.

Акциите на британския кредитор HSBC също се понижиха с 0,4% след новината, че планира да закрие хиляди работни места в цял свят.

Междувременно четвъртата по големина брокерска къща в Китай Huatai Securities се възстанови от загубата си в понеделник и отбеляза ръст от 1%.

Японският индекс Nikkei 225 завърши на червено за първи път от 12 сесии насам със спад от 0,1% докато съотношението долар-йена достигна 124,60, което е най-високата му стойност от 13 години насам.

Honda Motor отбеляза загуби в автомобилния сектор от 1,4% докато сините чипове като Canon и Sony спаднаха съответно с 1,0% и 0,4%.

Акциите на Takata Corp. - производителят на въздушни възглавници, който се оказа причина за масово изтегляне на автомобили от пазара, завърши с 0,3% по-ниски нива.

Печалбите по някои акции обаче помогна да се ограничи негативната тенденция на борсата. Акциите на NTT Docomo скочиха с 3,94%, след като ежедневникът Nikkei съобщи, че компанията планира двуцифрена възвращаемост по собствения капитал преди фискалната 2017 г. Chubu Electric Power пък се оказаха големите победители със скок в акциите от 4,5%.

Южнокрейският индекс Kospi продължи поредицата си от загуби, след като отбеляза спад от 1,1% и достигна до най-ниските си нива от 4 седмици насам.

Hyundai Motor и Hyundai Mobis затвориха с понижение от съответно 10,4% и 8,5% докато акциите на Kia Motors се понижиха с 4,1% на фона на месечните резултати, които показаха свиване на продажбите през май с 4,2% в сравнение с тези от преди година.

След новината за два смъртни случая в резултат на Близкоизточния респираторен синдром (MERS), акциите на туристическите компании се сринаха. Акциите на Hanatour Service Inc се понижиха с 7,7%, а тези на Hotel Shilla и Lotte Shopping - с по 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още