fallback

Шанхайската борса откри месеца с ръст от над 4%

Индексът Shanghai Composite затвърди доброто си представяне от началото на годината, разширявайки покачването си до над 45%

10:40 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайският индекс Shanghai Composite отвори търговията в понеделник с отстъпление, но бързо се върна на зелена територия, за да приключи в крайна сметка с покачване от над 4 на сто. По този начин борсата в Шанхай запази лидерската си позиция в света от началото на 2015 г., разширявайки покачването си до над 45%.

В Хонконг Hang Seng също затвори с оптимизъм, добавяйки над 1 на сто. Във фокуса на пазара бе брокерът Huatai, който добави над 4 на сто.

В Япония Nikkei 225 се движеше колебливо, за да приключи търговията с минимално разширение. По този начин основният индекс на Токийската борса се повиши за 12-и пореден ден, което е най-дългата му печеливша серия от февруари 1998 г. насам.

За сметка на това в Австралия S&P ASX 200 приключи деня с отстъпление от 0,7%, а KOSPI в Южна Корея изтри 0,6%.

Минимално движение отчетоха основните валутни двойки. Японската йена се котира на ниво от около 124,10 за един щатски долар, а австралийският долар - при около 0,7651 спрямо зелените пари.

По-рано през деня китайската промишлена активност отчете минимално подобрение през май според две отделни проучвания. Правителственият индекс на мениджърите по продажбите, който проучва големите компании в страната, нарасна леко до 50,2 пункта от 50,1 пункта през април в съответствие с прогнозата на анкетираните от Ройтерс експерти. Границата от 50 пункта разделя експанзията от свиването.

Същевременно индексът на мениджърите по продажбите на HSBC, който се фокусира върху малките и средните предприятия, се покачи леко до 49,2 пункта след 49,1 пункта през април, като остава в контракция за трети месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още