fallback

Shanghai Composite и Nikkei с нови рекорди

На борсите в Азия преобладаваше оптимизмът, въпреки че липсваха новини, тъй като много други пазари останаха затворени в понеделник

11:29 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси в Азия приключиха сесията във вторник с повишения. Пазарите в Китай и Токио отбелязаха нови многогодишни върхове, въпреки че липсваха новини отвъд Океана, тъй като Wall Street и някои борси в Европа останаха затворени в понеделник, пише CNBC.

В Китай Shanghai Composite днес се покачи с 2,02% до 4 910,90 пункта, за да отбележи нов 7-годишен връх. Хонконгският Hang Seng записа ръст от 1,17% до 28 319,55 пункта, което е 3-седмичен връх.

Японският Nikkei 225 отчете осми ден с повишения. Във вторник бенчмаркът регистрира ръст от 0,12% до 20 437,48 пункта, за да изкачи нов 15-годишен връх, въпреки че сесията започна с понижения за индекса.

В Южна Корея бенчмаркът KOSPI единствен се понижи днес - с 0,12% до 2 143,50 пункта, след като пазарите в страната останаха затворени в понеделник. Австралийският S&P/ASX 200 добави 0,91% към стойността си до 5 773,40 пункта, което също е 3-седмичен връх.

В Сингапур водещият индекс Straits Times остана на практика без промяна при 3 461,92 пункта въпреки по-добрите от очаквано данни за прираста на БВП на страната. През първото тримесечие югоизточната азиатска икономика записва ръст от 2,6% на годишна база, надминавайки прогнозите за ръст от 2,2 на сто и очакванията на правителството за 2,1%.

Сред най-активно търгуваните акции в Китай бяха тези на China Shipbuilding Industry, които достигнаха дневния лимит за ръст от 10%, а тези на Baotou Steel и China State Construction and Engineering Corp поскъпнаха с 0,6% и 0,8%, съответно.

Същевременно капитализацията на Hong Kong Exchanges and Clearing скочи с 5% след новините за старта на схема, която ще позволи фондове, базирани както в Хонконг, така и в Китай, да се търгуват и на двата пазара от 1 юли, твърди Ройтерс.

На борсите в Токио акциите на Toshiba поскъпнаха с 0,15%, след като бизнес всекидневникът Nikkei писа, че индустриалният конгломерат няма да изплаща финален дивидент за фискалната 2014 година заради забавяне при публикуването на финансовия отчет заради счетоводна грешка.

Suntory Beverage & Food ще придобие звеното за производство на безалкохолни напитки на Japan Tobacco за 150 млрд. йени (1,2 млрд. долара), след като тютюневият производител реши да намали загубите си в бизнеса с напитки. Днес акциите на Suntory са надолу с 1,74 на сто, а тези на Japan Tobacco – с 0,14 на сто.

Капитализацията на Mitsubishi Heavy Industries спадна с 0,5% след новините, че индустриалната фирма може да се сдобие с дял в джойнт венчъра Japan Tunnel Systems, основан от IHI и JFE Engineering.

В Австралия добивната компания Fortescue Metals Group се оказа най-големият печеливш. Акциите й поскъпнаха с 10,6% след новините, че производителят на желязна руда си е осигурил инвестиции от китайски компании.

След тези новини и движенията при суровините в ранната азиатска борсова търговия книжата на други добивни дружества също се раздвижиха. Акциите на Woodside Petroleum и Santos поскъпнаха с близо процент, докато цената на акциите на Newcrest Mining се извиси с 1,4 на сто.

Банковият сектор също допринесе за ръста на индекса S&P ASX 200. Ръстът в цените на акциите на финансовите компании продължи втори ден, след като инвеститорите забелязаха атрактивната дивидентна доходност, доближаваща 6%. Акциите на Westpac поскъпнаха с 2,1%, а тези на Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank увеличиха стойността си с 0,8% и 1,4%, съответно.

В Южна Корея сините чипове от ранга на комуналното дружество Kepco и Hyundai Motor изтриха 3,09 и 1,54 на сто от стойността на акциите си, с което потопиха основния индекс KOSPI.

Акциите на Samsung Electronics пък се възстановиха до ръст от 0,9% в следобедната търговия.

Акциите на холдинговата компания на Samsung - Cheil Industries, и търговското и строително дъщерно дружество Samsung C&T достигнаха дневния лимит за ръст от 15%, след като обявиха сливането си, което ще създаде компания с приходи от 34 млрд. вона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още