fallback

Токио и Шанхай дадоха тласък на азиатските борси

Континенталните пазари получиха подкрепа от поредните рекорди на Dow Jones и S&P 500 в САЩ

11:13 | 19.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите в Шанхай и Токио бяха най-добре представилите се в Азия във вторник, получавайки подкрепа от новите рекорди на Dow Jones и S&P 500 в САЩ.

Въпреки това рисковете от гръцки фалит продължиха да тежат на пазара, след като Атина заяви в понеделник, че се нуждае от сделка за дълга до края на месеца или ще изпадне в неплатежоспособност.

В Китай Shanghai Composite се оттласна от едноседмичното дъно в понеделник, добавяйки 3,2% благодарение на новината, че Пекин планира постепенно да разхлаби контрола върху лихвите по депозитите и капиталовия пазар. 

Финансовите къщи получиха тласък, като Huatai Securities и Haitong Securities добавиха съответно 10% и 6,6%. В имотния сектор Poly Real Estate и China Vanke също затвориха на зелено с ръстове от 3,1% и 2%.

В Хонконг акциите последваха положителната тенденция в континентален Китай. Сред големите печеливши бе Greentown China Holdings, която се повиши с почти 7% след новината, че China Communications Construction Group се е съгласилa да повиши своя дял в компанията, превръщайки се в най-големия акционер.

Японският индекс Nikkei 225 прехвърли 20 хил. пункта, но ръстът остана ограничен поради предстоящите данни за БВП през първото тримесечие и очакваното заседание на централната банка.

Сред печелившите бяха брокерските къщи и авиокомпаниите. Nomura Holdings добави 2,1%, докато Japan Airlines напредна с 1,4%.

Цената на книжата на Stanley Electric се покачи с почти 3%, след като инвеститорите приветстваха решението на групата за обратно изкупуване на акции.

В Австралия S&P ASX 200 остана на червено на фона на засилените разпродажби.

Добивният сектор бе под натиск въпреки стабилните цени на златото и петрола в азиатската търговия. Woodside Petroleum и Santos изтриха съответно 0,6% и 1,3%, докато Newcrest Mining и Evolution Mining спаднаха с по 1 на сто.

След сравнително приглушената търговия в ранните часове южнокорейският индекс KOSPI се покачи с 1,7% поради доброто представяне на Samsung Electronics. Акциите на гиганта получиха тласък, след като Федералният апелативен съд потвърди патентната победа на Apple срещу южнокорейската компания, но намали сумата, която трябва да бъде платена като обезщетение.

Други компании обаче останаха под натиск. Производителят на козметика AmorePacific и операторът на универсални магазини Shinsegae спаднаха съответно с 1,6% и 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още