fallback

Азиатските пазари не намериха единна посока

Инвеститорските нагласи бяха засегнати от колебливите данни от континента

10:27 | 18.05.15 г.

Азиатските фондови пазари не намериха единна посока в петък, проследявайки негативното представяне на Wall Street миналия петък, след като инвеститорите усвоиха икономическите данни от част от азиатските гиганти.

Поръчките на основни машини в Япония нарасна с 2,6% на годишна база през март, спрямо пропадането с 0,4% през февруари. Измерен на месечна база, индикаторът нарасна с 2,9%, нахвърляйки прогнозите за 1,8% ръст.

В същото време индексът на цените на жилищата в Китай спадна с 6,1% през април спрямо година по-рано, оставайки без изменение спрямо март

Основният индекс в Поднебесната империя Shanghai Composite се колебаеше между ръстове и спадове, за да затвори в крайна сметка с отстъпление от 0,6 на сто.

Имотните компании Gemdale, China Vanke и Poly Real Estate загубиха по повече от 2 на сто на фона на спадащите цени на пазара.

Част от охранителните фирми, като China Merchants Securities и Founder Securities изтриха съответно 5,4% и 2,3%, докато застрахователят China Life Insurance спадна с почти 2%.

Японският Nikkei 225 бе стимулиран от по-добрите от очакваното икономически данни и силните печалби на финансовите гиганти.

Mitsubishi UFJ Financial Group и Mizuho Financial Group добавиха по над 2 на сто, докато Sumitomo Mitsui Financial Group напредна с 1,8%.

Toshiba се покачи с 0,3 на сто, след като миналия петък обяви създаването на нова комисия, която да разшири разследването на счетоводните нередности във фирмата.

Австралийският индекс S&P ASX 200 спадна след отстъплението с близо 1% при пазарния лидер BHP Billiton.

Rio Tinto и Fortescue Metals се търгуваха смесено, след като премиерът Тони Абот подкрепени идеята за разследване на желязодобивната индустрия. Ходът идва на фона на спада на цените на суровината и е във връзка с опасенията, че големите добивни дружества целенасочено не свиват производството си, за да изтласкат малките играчи извън пазара.

Акциите в Южна Корея отчетоха лек тласък в понеделник.

Спадовете на сините чипове натежаха на борсата. Samsung Electronics и Hyundai Motor отстъпиха с 1,1 на сто и 0,6%, докато производителят на стомана Posco изтри 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още