fallback

Азиатските борси приключиха противоречиво

Китайският индекс Shanghai Composite спадна с 2%

12:07 | 15.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Търговията на азиатските борси в петък заавърши с противоречиви резултати на фона на силния ден преди това на Wall Street, съобщава CNBC.

Основните американски индекси се вдигнаха с 1% благодарение на по-спокойните пазари на облигации и по-слабия долар. Индексът S&P 500 постави нов рекорд, след като се вдигна с 1% и достигна 2 121 пункта. Dow Jones Industrial Average и технологичният индекс Nasdaq се повишиха съответно с 1% и 1,4%, за да останат на 50 пункта от рекордно високи стойности.

Китайският индекс Shanghai Composite спадна с 2% в сутрешната сесия въпреки опита на държавния регулатор на ценни книжа да успокои паниката на пазара по повод новите списъци с акции.

Акциите на China Vanke спаднаха съответно с 3,2% и 1% в Шанхай и Хонконг, след като компанията обяви партньорството си с търговския отдел на конкурента Dalian Wanda Group. Според някои експерти стратегическото сътрудничество между двамата големи производители означава, че мерките на централната банка все още нямат особен ефект.

Индексът Hang Seng в Хонконг се покачи с 0,5% в очакване на цифрите за икономическия ръст на града за първото тримесечие, които трябва да бъдат обявени по-късно през деня.

Южнокорейският индекс Kospi отбеляза спад от 0,4%, след като корейската централна банка запази непроменени основните лихвени проценти за втори пореден месец.

Акциите на Shinsegae се покачиха с 0,4%, след като за кратко отчете спад по-рано през деня. С плановете си за отваряне на безмитен магазин в централен Сеул и по-добри от очакваните резултати за първото тримесечие, акциите на гигантския универсален магазин се увеличиха с 20% през тази седмица.

Korean Airlines обявиха по-голяма от очакваната нетна загуба за първите три месеца от 2015 г., в резултат на което акциите на националния превозвач отбелязаха спад от 0,6%.

Междувременно Samsung Electronics е на фокус, след като компанията обяви, че наследникът Джей Лий ще поеме компанията от баща си като ръководител на две ключови организации. Акциите на южнокорейския технологичен гигант се вдигнаха с 0,6%.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,6%, достигайки до най-ниската си стойност от почти седмица, след като йената се вдигна с 0,2% до 119,40 пункта.

Акциите на Nikon пък отбелязаха спад от повече от 12% след прогнозите за слаба печалба, докато тези на Sharp се понижиха с цели 8%, след като компанията обяви, че е осигурила 1,7 млрд. долара спасителен заем от кредиторите си.

Сред губещите е и производителят на въздушни възглавници Takata, чийто акции спаднаха с 5,2%, след като в четвъртък Honda върна още 4,89 млн. автомобила, оборудвани с дефектни въздушни възглавници.

Австралийският индекс S&P ASX 2000 се вдигна с 0,3%, достигайки най-високите си стойности за последните седем дни, благодарение на  впечатляващия ден в САЩ и сравнително по-слабия австралийски долар.

Финансовите играчи на пазара завършиха със смесени резултати. Акциите на National Australia Bank отбелязаха спад от 3,5%, докато тези на Australia and New Zealand Banking и Commonwealth Bank of Australia се вдигнаха съответно с 0,1% и 0,7%.

Търговците на дребно се представиха изключително добре. Акциите на JB Hi-Fi и Myer скочиха съответно с 1,4% и 2,6%. Производителят на медицински устройства ResMed си възвърна 4,5%, след като се сринаха с почти 20% през предишната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още