fallback

Индексите в Азия затвориха на червена територия

Борсите в Сидни и Токио останаха под натиск поради поскъпването на местните валути спрямо щатския долар

10:41 | 14.05.15 г.

Азиатските акции затвориха на червено в четвъртък, след като част от борсите, като тези в Сидни и Токио, останаха под натиск поради поскъпването на местните валути спрямо щатския долар.

Зелените пари удариха тримесечно дъно спрямо кошницата от основни валути в азиатската търговия след неочаквано слабите данни за продажбите на дребно през април. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа пък се покачи до най-високото си равнище за последните 5 месеца.

В Китай индексът Shanghai Composite се върна на червена територия, въпреки че опасенията за забавящия се икономически растеж засилиха очакванията за допълнителни стимули от властите в Пекин.

Понижението засегна кредиторите и имотните дружества. Industrial and Commercial Bank of China и China Construction Bank изтриха съответно 1,2% и 1%, докато Poly Real Estate спадна с 4,2 на сто.

Акциите в Хонконг също бяха под натиск, като Tencent изгуби почти 3 на сто въпреки ръста на печалбата за първото тримесечие със 7 на сто.

Японският Nikkei 225 спадна до едноседмично дъно, след като йената поскъпна до 119 за долар.

Nissan Motor нарасна с 2,4% след скока с 3,3 на сто на тримесечната печалба. Toyota Motor изтри 0,2%, докато Mazda Motor скочи с 1%.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 спадна поради притесненията за укрепването на местния долар. Австралиецът се търгуваше за 80 американски цента спрямо 81,25 в началото на азиатската търговия.

Добивните дружества останаха под натиск след колебливите данни от Китай от предишната сесия. Fortescue Metals изтри 8 на сто, докато BHP Billiton и Rio Tinto спаднаха съответно с 1,6 на сто и 2,2%.

Един ден след най-голямата си еднодневна печалба от три седмици южнокорейският индекс KOSPI продължи положителния тренд със силен финален ръст.

Търговецът на дребно Shinsegae нарасна с почти 10%, тъй като инвеститорите приветстваха плана на компанията да изгради безмитен магазин в центъра на Сеул.

Въпреки това сините чипове ограничиха напредъка на борсата. Производителят на стомана Posco и Hyundai Motor намаляха с 0,6% и 1,2%, докато Samsung Electronics добави 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още