fallback

Азиатските индекси поеха надолу

Shanghai Composite изтри близо 6% за последните две сесии

15:46 | 07.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските индекси отстъпиха в четвъртък, засегнати от негативното представяне на Wall Street ден по-рано, притесненията за растежа в Австралия и опасенията за по-строги правила за маржин търговията в Китай.

В Поднебесната империя Shanghai Composite спадна за трети пореден ден, отстъпвайки с близо 3 на сто поради разрастващите се притеснения, че правителството може да ограничи спекулата на капиталовите пазари. По този начин шанхайската борса изтри почти 6% само през последните две сесии.

Сред най-активните акции бяха тези на China Shipbuilding и China State Construction Engineering, които добавиха дневния лимит от 10 на сто, докато Agricultural Bank of China изтри 1,6%.

Хонконгският индекс Hang Seng пое в посоката на китайската борса, спадайки с 1,3% до най-ниското си ниво от 20 април.

Nikkei 225 в Япония, който отвори за първи път тази седмица след честването на няколкодневен национален празник отстъпи до едномесечно дъно.

Mобилният оператор Softbank спадна с 3,4%, докато Fanuc и Fast Retailing отстъпиха съответно с 3,5% и 1 на сто.

Образователната фирма Benesse Holdings се срина с почти 20% до най-ниското си ниво от ноември 2004 г. след обявяването на нетна загуба за фискалната година, приключила в края на март.

Австралийският S&P ASX 200 приключи на тримесечен минимум, тъй като инвеститорите изтеглиха капитали поради опасенията, че централната банка на страната е сложила край на политиката си на облекчаване въпреки колебливия икономически растеж.

Четвъртият по големина кредитор в страната по пазарна капитализация NAB отчете 5,4% ръст на печалбата за първото полугодие. Впоследствие обаче кредиторът неочаквано поиска спиране на търговията с акциите на публичния пазар.

Сред другите по-големи кредитори Commonwealth Bank of Australia нарасна с 0,2%, докато Westpac и Australia and New Zealand Banking Group изтриха съответно 0,3% и 0,6 на сто.

Данните показаха, че австралийската икономика е загубила 2 900 работни места през миналия месец, което се размина значително с прогнозите за ръст на позициите с 5000.

Южнокорейският KOSPI затвърди негативния тренд в региона, приближавайки се до едномесечно дъно.

Сред петте най-ключови акции производителят на стомана Posco и финансовата група Shinhan Financial се обезцениха съответно с 2,4% и 3,2%, докато Samsung Electronics изгуби 0,6% от стойността си. Технологичният гигант заяви в четвъртък, че неговият нов завод за чипове, оценяван на 14 млрд. долара, ще започне дейност през първите шест месеца на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още