fallback

Хонконг отсрами азиатските борси

Инвеститорите претеглят данните за икономическия ръст на втората по големина икономика в света – Китай

12:16 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските фондови пазари отчетоха променлива сесия в сряда, след като очакваните с нетърпение данни за китайската икономика за първото тримесечие показаха най-слаб ръст от началото на глобалната финансова криза.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай се разширява със 7% през трите месеца до март на годишна база, показват данни на Националното статистическо бюро. Резултатите са в съзвучие с очакванията на анкетирани от Ройтерс икономисти. Вчера основните индекси на Wall Street отчетоха предимно възходяща тенденция на фона на поскъпването на петрола. Промишленият индекс Dow Jones нарасна с 59,66 пункта, или с 0,3 на сто, до 18 036,70 пункта. По-широкообхватният индекс S&P 500 прибави 3,41 пункта, или 0,2 на сто, до 2 095,84 пункта, а индексът на технологичните дружества Nasdaq се понижи с 11 пункта, или с 0,2 на сто, до 4 977,29 пункта. В Токио Nikkei -225 отчете спад с 0,2 на сто, или с 38,92 пункта, до 19 869,76 пункта в края на днешната сесия. Търговията днес бе относително слаба с 1,95 милиарда продадени акции на най-голямата азиатска фондова борса, предава CNBC. Сред губещите компоненти продължава да е Meiji Holdings, който увеличава загубата до 3,5%, докато производителят на лекарства Shionogi & Co се обезценява с 2,7%. Китайските акции се колебаеха между печалбата и загубата след публикуването на икономическите данни и в крайна сметка индексът Shanghai Composite отстъпи след силно волатилна сесия с 1,3 на сто. Банковите акции бяха сред най-търгуваните днес. Книжата на Agricultural Bank of China поскъпнаха с 0,8 на сто, докато тези на Industrial and Commercial Bank of China и на Bank of Communications се обезцениха с 3 и 2,3 на сто. Компонентите от строителния сектор са сред губещите, като China Vanke и Poly Real Estate се обезценяват с 1,6 и 2,7 на сто. В Хонконг пък Hang Seng получи значителен тласък, след като отново отвори след Великден и отскочи с 1 процент в следобедната сесия, след което устремът бе овладян до ръст от 0,21% до 27 618,82  пункта.  Сред печелившите е Alibaba Health Information Technology, чиято стойност рязко нарасна с почти 90 процента до най-високото си ниво от март 2000 г., след като Alibaba Group заяви, че ще вкара своя онлайн аптечен бизнес в поделението за здравеопазване. Свързаните с петрола акции поеха надолу, като книжата на петролните компании China National Offshore Oil Corporation и Sinopec се обезцениха с 3,4% и 2,6%.

Австралийският индекс ASX 200 финишира на седмичен връх, след като притесненията за забавяне на инерцията на растежа във втората по големина икономика в света компенсираха отчасти скока на акциите на минните компании. Westpac поведе губещите със спад от 1,6 на сто, докато Australia and New Zealand Banking, Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank загубиха между 1 и 1,5 на сто. Търговците също са сред губещите компании - JB Hi-Fi и Myer се обезцениха с над 2 на сто всяка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още