fallback

Азиатските борси приключиха сесиите си без единна посока

Анализаторите отдават волатилността на потопа от икономически данни, който предстои в близките дни

13:17 | 14.04.15 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските акции се търгуват смесено във вторник на фона на стремежа за извличане на печалби след неотдавнашния подем на различни регионални пазари и с оглед на стартиращия сезон на отчетите, предава CNBC.

Американските акции приключиха сесиите си в понеделник със спадове, след като се изостриха притесненията, че силният щатски долар може да натежи върху приходите на по-големите компании. Сезонът на отчетите за първото тримесечие официално започва във вторник с представянето на резултатите на „сините чипове“ JPMorgan Chase и Intel.

Dow Jones Industrial Average и S&P 500 се свиха с по 0,5%, докато Nasdaq се смали минимално с 0,2 на сто.

Волатилна сесия последва в континенталната част на Азия, като китайският Shanghai Composite се колебаеше между положителни и отрицателни територии, преди да затвори с ръст от 0,3 на сто до нов 7-годишен връх.

Анализаторите отдават волатилността на потопа от икономическите данни, включително за брутния вътрешен продукт на Китай за първото тримесечие, който вероятно може да удари многогодишно дъно. „Може да се твърди, че инвеститорите в Китай се подготвят за някои разочароващи данни, а слабото търговско салдо подсказва, че БВП може през тази седмица да падне и под очакваните 7%“, казва Стан Шаму, пазарен стратег от IG.

В Хонконг ключовият индекс Hang Seng се сви с 1,6% след ръста от близо 13 процента през последните 8 сесии. В понеделник индексът се изстреля до над 28 хиляди пункта за първи път от повече от седем години.

Разпродажбите засегнаха сектора на застраховането и банковия сектор, акциите на Citic Securities се обезцениха с 0,5 на сто в Шанхай и с 4,5% в Хонконг. Книжата на Bank of China  спаднаха с 1 и 2,6% съответно.

В Япония Nikkei 225 остана почти без промяна през цялата сесия, като приключи над психологически важната граница от 20 000 пункта.

Печелившите напоследък акции, като тези на производителя на индустриални роботи Fanuc, се свиха с 1,6%, докато хранителни компании като Kikkoman и Meiji Holdings увеличиха пазарните си капитализации с над 2 на сто, като ръстът е с повече от 30 на сто от началото на годината досега.

Операторът на уебсайтове за пазаруване Rakuten бе също сред добре представящите се компоненти, с ръст от 1,6 на сто след новината, че планира да придобие оператора на онлайн съдържание PopSugar за 580 млн. долара. Японският конгломерат продължава офанзивата си от придобивания, след като купи американската компания за електронни книги OverDrive през миналия месец.

В Южна Корея индексът Kospi нарасна с 0,6%, като мина границата от 2100 пункта за първи път от четири години.

В Австралия С&P ASX 200 остана вял във вторник, като бе засегнат от спадове на акциите на основните банкови и минни гиганти. Проучване показва значително подобрение на условията за бизнес през миналия месец, което от своя страна вдига равнището на доверие на австралийски фирми, но не направи почти нищо, за да даде тласък на борсовите настроения.

Сред обезценяващите се компоненти са BHP Billiton и Rio Tinto, които отчитат спад от 1 и 0,6% съответно, тъй като цените на желязната руда продължават да се запътват към многогодишно дъно. Книжата на Australia and New Zealand Banking Group отчитат спад от 1,1%, докато тези на Commonwealth Bank of Australia са със по-скромен спад от 0,3 на сто.

В Тайланд и Индия борсите са затворени заради официални празници.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:18 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още