fallback

Китайската борса изкачи нов многогодишен връх след данните за инфлацията

Японският индекс Nikkei 225 ce отдалечи още от психологическата граница от 20 хил. пункта

14:14 | 10.04.15 г.

Китайските акции завършиха седмицата на нов многогодишен връх, докато в Япония водещият индекс се отдалечи от психологическата граница от 20 хил. пункта.

Инфлацията в Поднебесната империя остана без промяна през март. Това може и в известен смисъл да е добра новина, но доказва, че мерките, които предприе Пекин, не са направили кой знае какво, за да облекчат дефлационния натиск.

Потребителските цени са нараснали с 1,4% през март – колкото и през февруари, докато анализатори очакваха ръстът им леко да се забави до 1,3%.

Цените на производител са се понижили също с по-малко от прогнозите – с 4,6%, а не с 4,8%, оставайки на негативна територия вече три години. Основен натиск върху тях оказват цените на суровините.

В Япония Nikkei 225 прекоси границата от 20 хил. пункта за първи път от април 2000 г., но бързо се отдръпна на фона на движението на валутната двойка долар-йена, която отстъпи леко надолу до 120,5.

Fast Retailing бе в светлината на прожекторите, след като обнови прогнозата си за годишна печалба и продажбите на фона на доброто представяне на марката Uniqlo. Капитализацията се покачи с 2,5%, удряйки нов исторически връх.

Lawson изтри 4,3%, отчитайки най-големия си еднодневен спад от две години насам, след като финансовият отчет на оператора на магазини остана под очакванията на пазара.

В Китай Shanghai Composite добави почти 2% до нов седемгодишен връх след новите данни за инфлацията, които породиха очакванията за отпускане на допълнителни правителствени стимули.

Книжата на кредиторите бяха сред най-активните. China Everbright Bank добави 3,7%, докато Agricultural Bank of China отчете 1,1 на сто ръст.

В Хонконг Hang Seng се върна обратно на положителна територия, добавяйки 1,3% до най-високото си ниво от януари 2008 г.

Австралийските акции се покачиха със стабилни темпове благодарение на доброто представяне на банковия сектор.

Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank отчетоха повишения от по 0,3%, докато Westpac затворени с ръст от 0,9%.

Южнокорейският индекс KОSPI изкачи 8-месечен връх, стимулиран от автомобилните производители, търговците и брокерските къщи.

Сред печелившите бяха Hyundai Securities и Samsung Securities, които добавиха съответно 11,3% и 7,3% на фона на очакванията за по-добри печалби през първото тримесечие. SK Hynix и Hyundai Motor пък се покачиха съответно с 4,1% и 3,7%.

Акциите на Samsung Electronics се повишиха с 0,5% след официално пускане в продажба на моделите смартфони Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge.

Междувременно южнокорейският вон изгуби 0,2% от покупателната си сила, търгувайки се при 1 093 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още