fallback

Азиатските индекси завършиха седмицата с повишения

Инвеститорите останаха в очакване на ключовите данни за трудовия пазар в САЩ

12:14 | 03.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските акции напреднаха в една накъсана търговия в петък, като пазарните участници останаха в очакване на доклада за заетостта в САЩ, който ще бъде публикуван по-късно днес.

Търгуваните обеми бяха ниски на повечето пазари в региона, в това число Австралия, Нова Зеландия и Сингапур с оглед на предстоящия Великден за католическия свят.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакват доклада за заетостта извън земеделския сектор в САЩ да покаже около 250 000 нови работни места през март, а равнището на безработицата да остане на 6,5-годишното дъно от 5,5%.

"Вероятно ще видим цифра около 220 000 и запазване на равнището на безработицата. Това е достатъчно добре за икономиката, за да се движи напред, но не достатъчно, за да провокира Фед (да вдигне лихвите - бел. ред.)", коментира Брайън Якобсен, главен портфолио стратег на Wells Fargo Advantage Funds.

Китайският индекс Shanghai Composite Китай завърши с покачване след колебание между ръстове и загуби на фона на опасенията за ликвидността, предизвикани от одобрението на 30 нови първични публични предлагания късно вечерта в четвъртък.

Секторът на услугите в Китай се е разширил през март, въпреки че ръстът на работните места и новите бизнеси спадна до най-ниското си ниво от последните осем месеца. PMI индекс на Markit достигна 52,3 пункта през март спрямо 52,0 пункта през февруари. Всяка стойност над 50 пункта показва ръст на месечна база, а под – свиване.

Сред печелившите акции бяха тези на Haitong Securities, които скочиха с 9,6%, докато тези на China Merchants Securities напреднаха с 3,6%.

В Шънджън акциите на филмовия продуцент Huayi Brothers Media скочиха с почти 4%, след като фирмата обяви сделка с Hollywood Studio STX Entertainment.

Междувременно в Хонконг търговията бе затворена в петък заради фестивала Цинмин.

Японският индекс Nikkei 225 затвори със скромен ръст, след като инвеститорите избягваха заемането на големи позиции с оглед на очакваната статистика от САЩ.

Сред най-активните акции бяха тези на Softbank, които поевтиняха с 0,4 на сто, докато финансовите дружества Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group изгубиха съответно 0,2% и 0,6%.

Южнокорейският индекс KOSPI нарасна, след като брокерските къщи осигуриха подкрепа. Daewoo Securities и Samsung Securities скочиха с 8,5% и 6,5%, като анализаторите заложиха на оптимистични резултати през първото тримесечие.

Hyundai Motor и Kia Motors се повишиха с 1,2% и 0,9 на сто. Акциите на Posco добавиха близо 2 на сто, като се възстановиха от повече от 6-годишното дъно, достигнато в сряда, след новината, че Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет продава целия си дял в производителя на стомана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още