fallback

Азиатските индекси не намериха единна посока в края на седмицата

Китайският Shanghai Composite затвори на най-високото си ниво от 2008 г.

10:56 | 20.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските индекси не намериха единна посока в петък, но това не попречи на борсите в Токио, Шанхай и Сидни да затворят седмицата на нови върхове.

Световните пазари продължиха да аплодират изявлението на Федералния резерв на САЩ, който намекна, че може и да не покачи лихвените проценти през тази година.

В Китай Shanghai Composite направи внезапен скок в следобедната сесия, добавяйки близо 1% и затваряйки на най-високото си ниво от май 2008 г.

Финансовите акции бяха сред най-активно търгуваните на борсата. Agricultural Bank of China се изстреля с 2%, докато брокерските къщи, като Citic Securities и Haitong Securities, нараснаха съответно с 9% и 5,9%.

В Хонконг Hang Seng изтри 0,4% на фона на колебливите корпоративни отчети. Капитализацията на Li & Fung отстъпи със 7,4% след 11,8% спад на печалбата за 2014 г., докато China Mobile изгуби близо 2 на сто след пропадането на годишната нетна печалба с повече от 10 на сто.

Японският индекс Nikkei 225 завърши седмицата на нов 15-годишен връх от 19 560 пункта след известно колебание на фона на покачването на йената спрямо долара.

Онлайн търговецът на дребно Rakuten се повиши с 3,6% след новината, че придобива американската компания за електронни книги OverDrive за 410 млн. долара. Yahoo Japan пък добави 6,3%, след като обяви покачване на дивидента.

Въпреки продължаващото пропадане на пазарите на суровини австралийският индекс S&P ASX 200 нарасна в петък, за да завърши на 20-дневен максимум от 5 975 пункта. Добивният сектор отчете смесено представяне, като Rio Tinto и Fortescue Metals възстановиха по 0,5%, а Woodside Petroleum изтри 1,1%.

Южнокорейският индекс KOSPI се възстанови от ранните загуби, за да приближи 6-месечен връх. Hyundai Motor и по-малкият му филиал Kia Motors изтриха съответно 1,6% и 0,7%, докато Samsung Electronics спадна с 0,4 на сто във втора поредна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още