fallback

Китай ще поддържа „предпазлива“ парична политика

Централната банка засега няма да предприема допълнителни мерки за увеличаване на ликвидността

13:26 | 12.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Китай няма нужда от промяна на своята предпазлива парична политика дори и във време на променящи се икономически условия, заяви в четвъртък гуверньорът на централната банка на Китай Джоу Сяочуан. Изявлението му дойде след наскоро публикуваните данни, които подсказват допълнително забавяне на икономиката на страната, съобщава WBP online.

Публикуваните в началото на 2015 г. данни за Китай подсказват, че икономиката на страната се забавя допълнително и може да не достигне сегашната редуцирана цел от „около 7%“, която бе представена от премиера Ли Къцян при началото на парламентарната сесия тази година. Той описа целта като „новото нормално“.

Данните за индустриалното производство, ръста на инвестициите в градовете, както и продажбите на дребно не постигнаха целите през първите два месеца на годината, спадайки до многогодишни дъна и показаха, че икономиката има нужда от някаква подкрепа.

„Новите нормални условия не са нещо специално. Има проблеми, но това не означава непременно, че има нужда от нова формула за паричната политика“, заяви гуверньорът на Китайската централна банка Джоу Сяочуан пред репортери по време на парламентарния контрол.

PBoC (People's Bank of China) намали основния лихвен процент на два пъти от ноември 2014 г. Банката също така предприе други мерки за увеличаване на ликвидността, включително намаляването на задължителните резерви на банките, инжектирайки нова ликвидност в икономиката, която да премахне ефекта от повишаващите се потоци от капитал извън нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още