fallback

Азиатските борси бяха подкрепени от добрите новини от континента

Японският индекс Nikkei 225 се приближи отново до границата от 19 хил. пункта

11:25 | 12.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските индекси се повишиха в четвъртък след неочакваното понижение на лихвите в Южна Корея и по-добрите от очакваното данни за трудовия пазар в Австралия.

Централната банка на Южна Корея понижи основния лихвен процент до ново рекордно ниско ниво, с което се присъедини към другите водещи световни централни банки, които разхлабват курса на своята парична политика. С изненадващото решение институцията намали лихвата за пръв път от пет месеца. Този път с 25 базисни пункта до 1,75%.

Решението на Централната банка на Южна Корея дойде само ден, след като Централната банка на Тайланд също оряза изненадващо своя основен лихвен процент за пръв път тази година. Лихвата вече е 1,75 на сто, като нивото е най-ниското от средата на 2010 г.

Междувременно австралийската икономика е добавила 15 600 работни места през февруари, над очакванията за увеличение с 15 000, сочат последните правителствени данни. Равнището на безработицата достигна 6,3%, каквито бяха и прогнозите на повечето експерти.

В Япония Nikkei 225 се ускори до близо 19 хил. пункта. Fast Retailing и Softbank се изкачиха с по над 1%, а Fanuc добави 2,3%.

Китайският Shanghai Composite нарасна с 1,8%, за да удари шестседмичен връх, подпомогнат от спекулациите за ново свиване на лихвите от страна на централната банка.

В резултат на новината тласък получи финансовият сектор. Bank of China добави 4,2%, докато Bank of Communications и Agricultural Bank of China напреднаха с по над 3%.

В Хонконг индексът Hang Seng претърпя волатилна сесия, за да затвори в крайна сметка с покачване от 0,4 на сто.

Австралийският S&P ASX 200 нарасна след положителните данни за трудовия пазар. Големите четири кредитора поскъпнаха. Westpac нарасна с 1,6%, докато National Australia Bank и Commonwealth Bank се изкачиха с по над 1%. Междувременно Whitehaven Coal затвори с ръст от 2,9% след новината, че е сключила сделка за рефинансиране на дългове на стойност 1,4 млрд. долара.

Южнокорейският индекс KOSPI остана под чертата в последния час на търговията, а вонът отскочи от най-ниското си ниво от юли 2013 г.

Korean Airlines бе в центъра на вниманието, след като стюард подаде съдебен иск срещу авиокомпанията. Акциите на националния превозвач обаче изтриха ранните загуби, за да отскочат с 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още