fallback

Най-големият износител на петрол в света търси заем от 10 млрд. долара

Saudi Arabia Oil ще се опита да набере сумата, за да покрие стари задължения и да финансира инвестиции в други сектори

16:16 | 18.02.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Saudi Arabia Oil е най-големият износител на петрол в света. Компанията води преговори с банки за събиране на заем на стойност 10 млрд. долара, който да бъде използван за придобивания и други инвестиции, твърдят четири източника, запознати със ситуацията, цитирани от Bloomberg.

Saudi Aramco, както още е известна, води преговори с международни и местни банки, за да рефинансира заем за 4 млрд. долара, твърдят източниците, пожелали анонимност. Saudi Aramco е заявила на банките, че очаква да тегли пари според новите условия, заявиха двама от източниците.

Saudi Aramco се разширява в рафинирането и петрохимическия бизнес и иска да подобри връзките си с Азия. Миналата година тя закупи дял за 2 млрд. долара в S-Oil Corp, третата по големина петролна рафинерия в Южна Корея. Тя също така е потенциален участник в наддаването за миноритарен дял в звеното за синтетичен каучук на германската химическа компания Lanxess, заявиха два източника, цитирани от Bloomberg.

Резкият спад в цената на петрола от юни миналата година може да доведе до вълна от консолидации и придобивания в енергийния сектор. Поевтиняващият суров петрол изяде печалбите на петролните компании и накара големите производители и добивни фирми да орежят разходите си.

Заемът за Saudi Aramco може да е най-големият в региона на Персийския залив от 2011 г., показват данни на Bloomberg. Saudi Electricity събра заем на стойност 51 млрд. реала (13,6 млрд. долара) през юни 2011 г., а Dubai World се съгласи на повече от 10 млрд. долара заеми, след като подписа сделка за преструктуриране на дълга си със своите кредитори през март 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още