fallback

Опасността от дефлация в Китай се усилва

Забавящото се вътрешно търсене потиска икономиката, сочи доклад на централната банка на страната

16:17 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Страховете от дефлация във втората по големина икономика в света се усилват. Забавящото се вътрешно търсене оставя своя отпечатък върху икономическото представяне на страна, показва официален доклад на Народната банка на Китай, пише WBP online.

Китай е изправен пред риска от дефлация заради намаляващото вътрешно търсене. То продължава да има негативен ефект върху икономическия ръст, заяви висш служител от централната банка на Китай (НБК).

„В средносрочни граници най-голямата несигурност идва от риска от дефлация, както и от очакванията за дефлация“, заяви Лу Лей, директор на изследователския отдел на НБК.

Според прогнозите, които той представи в статия, публикувана в China Finance 40 Forum, китайската икономика ще нарасне със 7,1% през 2015 г., а инфлацията ще достигне 1,8%.

Икономиката на Китай се приближи много близо до дефлация през януари. Ръстът на цените достигна най-ниското си ниво от повече от пет години, основно заради по-евтиния петрол, който би трябвало да помогне на търсенето в охлаждащата се икономика.

Индексът на инфлацията се повиши с едва 0,8% на годишна база през януари спрямо 1,5% през декември, показаха данни от националното статистическо бюро.

Анализатори смятат, че дефлационните страхове в Китай са временни. Според тях скорошният спад в цените се дължи основно на наближаващия празник, който е най-големия в китайския календар – Лунната Нова година. Тя започва през февруари тази година, спрямо края на януари през 2014 г.

Това означава, че обичайното увеличение на цената на храните, което идва преди началото на обичайните празнични пирове ще се случи по-късно. Заради това базата за сравнение не е точна.

Лу Лей също така предупреди, че вътрешното потребление няма нови стимули за ръст в дългосрочна перспектива. Той добави, че производственият сектор ще продължи да има проблеми на фона на загубите в конкурентното му предимство и продължаващия свръхкапацитет в някои индустрии.

Той твърди, че китайските политици трябва да променят политиката спрямо новия курс, който страната пое по отношения на позицията си за обмен на чуждестранна валута в края на миналата година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още