fallback

Световната банка разследва заем за Китай на стойност 1 млрд. долара

Вътрешното разследване цели да установи дали е спазена процедурата по управление на заема в самата Световна банка

11:33 | 04.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Световната банка започна разследване за начина, по който е управляван заем за 1 млрд. долара от Китай. Ковчежникът на банката се усъмнил дали процесът не е нарушил правилата на банката, пише CNBC.

За проучване на транзакцията са наети външни адвокати, което бе одобрено от главния финансов директор. Очаква се резултатът да бъде представен на банката тази седмица. В бележка до служителите от вторник президентът на Световната банка Джим Йон Ким заяви, “че няма данни за каквото и да е неправемерно действие от страна на персонала”.

Въпросите около заема, които първи повдигна The Wall Street Journal, са последните поставени пред Ким. Управлението на американеца е поставяно под въпрос за стила си на действие и масираното преструктуриране, което остави много от персонала на ръба.

Спорът също така изправя един срещу друг Бертран Бадре, главният икономически директор на Световната банка, чийто щедър бонус разгневи персонала срещу ковчежника на банката, Маделин Антонич.

Въпросът е как банката е управлявала заем за 1 млрд. долара към Китай през 2013 г., който стана част от обичайното набиране на средства на Световната банка за Международната асоциация за развитие (IDA). Фондът се използва да подкрепа на дейността ѝ в бедните страни. Транзакцията бе един от пет нисколихвени заема, дадени от донори на IDA.

Вместо просто да вкара 1 млрд. долара във фонда, договорката с Пекин включваше сложна транзакция с International Finance Corporation (IFC), която е отделът за частния сектор на банката. От 2012 г. IFC e ръководена от Джин Йон Кай, китаец, който преди ръководеше дейността на Goldman Sachs в Китай.

Според служители на банката, тъй като Китай не е имал подходящия механизъм да направи собствения си концесионен заем, заемът за 1 млрд. долара е бил на пазарни стойности. Освен милиарда, Пекин също така е дал грант за 300 млн. долара на банката, за да помогне за намаляването на лихвите за Световната банка.

С тези средства IDA е закупила облигации за 1,179 млрд. долара от IFC, които осигуряват изплащането на заема на Китай в следващите 25 години.

Транзакцията е накарала Антонич и екипът ѝ да повдигнат въпроса за структурата и дали процесът на одобрение е бил подходящ.

Висш служител в Световната банка привлече чуждестранни адвокати, които да разгледат случая, тъй като са намесени два вътрешни отдела и въпроси около тяхната дейност.

Бадре е намесен, тъй като „той е чоевкът, който в крайна сметка е одобрил транзакцията“. „Никой не повдига въпроса за злонамерени действия, нито някой повдига въпрос за специално отношение към Китай“, заяви служителят. „Това е чисто техническа проверка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още