fallback

Азиатските индекси се покачиха в очакване на ЕЦБ

Samsung изтри над 1% след новината, че е изгубила позиции на пазарите в Южна Корея, Япония и Китай

11:36 | 22.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските индекси се повишиха към края на волатилната сесия в четвъртък, белязана от очакванията около предстоящото заседание на Европейската централна банка. Очаква се институцията да представи агресивна програма за вливане на средства с цел ускоряване на икономическото възстановяване.

"Ясно е, че инвеститорите очакват агресивни действия от страна на Европа. Най-главното ще бъде размерът на програмата, като основните очаквания са за план на стойност 550 млрд. евро", каза пред CNBC Стан Шаму, пазарен стратег IG.

В една силно волатилна сесия Nikkei 225 в Япония в крайна сметка отчете покачване, подкрепен от отслабването на йената. Валутата се търгуваше около 118,2 за един долар спрямо 117,93 в предходната сесия.

Toyota Motor бе в центъра на вниманието, след като прогнозира по-слаби продажби на превозни средства при 2015 г. поради очаквани спадове в Япония, Китай, Индонезия и други ключови пазари. Акциите на дружеството затвориха без изменение.

В Китай Shanghai Composite Китай затвори с повишение от 0,6% след множество ръстове и спадове.

Сред печелившите бяха държавната компания за добив на желязо и стомана Baotou Steel, която добави 6 на сто, както и производителят на кораби China Shipbuilding Industry Corporation, който поскъпна със 7,7%.

Междувременно в Хонконг Hang Seng нарасна също с 0,6%, изкачвайки близо двумесечен връх.

Австралийският индекс S&P ASX 200 затвори също с покачване, след като местната валута поевтиня до двуседмично дъно от 0,8068 американски долара.

Големите местни банки стимулираха растежа. Westpac Banking добави 1,4%, докато National Australia Bank и Commonwealth Bank of Australia се разшириха с по 0,7%.

Южнокрейският бенчмарк KOSPI завърши малко под чертата, отстъпвайки от близо двуседмичния връх, достигнат по-рано през сесията.

Samsung Electronics изтри първоначалните си печалби, за да затвори с понижение от 1,2% към края. Изследване показа, че компанията е изгубила позиции както на вътрешния пазар, така и в Япония и Китай на фона на конкуренцията от моделите на Apple iPhone 6 и iPhone 6 Plus. Според информация на Bloomberg Samsung няма да ползва чипове на Qualcomm в новите си смартфони, като ще разчита на собствената си продукция.

Korean Air също изгуби постигнатото по-рано през търговията, за да затвори в края със спад от над 3% въпреки новината, че планира да продаде 44 от своите самолети до 2017 г., за да подобри финансовото си състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:24 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още