fallback

Борсите в Азия остават в плен на поевтиняващите суровини

Понижената прогноза на Световната банка за глобалния икономически растеж също повлия на инвеститорското настроение

11:10 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заради продължаващия смут на пазарите на суровини инвеститорите в Азия избягваха поемането на риск, пише CNBC. Понижената прогноза на Световната банка за глобалния икономически растеж през 2015 г. и 2016 г. също повлия на настроението.

Поради по-скъпата йена водещият индекс в Япония - Nikkei 225, се понижи с 1,71% до 16 795,96 пункта, за да затвори при най-ниското си ниво от близо месец. Китайският основен бенчмарк - Shanghai Composite, изтри печалбите и в крайна сметка приключи сесията със спад от 0,37% до 3 223,25 пункта.

Хонконгският Hang Seng отстъпва с 0,43 на сто до 24 112,60 пункта. Южнокорейският KOSPI също заличи първоначалните печалби и финишира със спад от 0,18% до 1 913,66 пункта. В Австралия S&P/ASX 200 удължи загубите и се настани на едноседмично дъно. Стойността на индекса намаля с 0,95% до 5 353,60 пункта, записвайки трето понижение в рамките на седмица.

В своя шестмесечен доклад за перспективите пред световната икономика Световната банка прогнозира ръст на глобалния брутен вътрешен продукт от 3 на сто през тази година и от 3,3 на сто през 2016 г. През юни 2014 г. икономистите на банката прогнозираха глобалния растеж през тази и следващата година да бъде съответно 3,4 на сто и 3,5 на сто.

Япония прие рекорден бюджет за 2015 г. Премиерът Шиндзо Абе ще разчита на данъчните постъпления за сметка на нови емисии на дълг, за да намали бюджетния дефицит.

На борсите в Токио износителите пострадаха най-много. Производителите на електроника Sony, Nintendo и Panasonic изгубиха най-много от цените на акциите си – между 4,3% и 2,2%.

Производителите на автомобили като Toyota Motor и Suzuki Motor изтриха по 2% от пазарната си капитализация, а книжата на Honda поскъпнаха минимално с 0,5%

Акциите на сините чипове Softbank и Fast Retailing също бяха подложени на разпродажби, поевтинявайки с 2,6% и 3,8%, съответно.

В Австралия слабостите на пазарите на суровини се отразиха негативно на секторите, свързани с тях.

След като цената на желязната руда падна под 70 долара за тон, акциите на големите производителите, измежду които Fortescue Metals, Rio Tinto и BHP Billiton поевтиняха с 9%, 3,3% и 2,8%, съответно.

Книжата на Oz Minerals и PanAust изгубиха 12% и 10% от стойността си, след като на борсата в Лондон фючърсите върху медта поевтиняха до най-ниското си ниво от юли 2009 г. Заради срива в цената на медта PanAust обяви, че ще съкрати 5% от служителите си, като най-големи ще бъдат съкращенията в мината в Лаос.

Все пак на борсите в Австралия имаше и поскъпващи акции. Santos се представи най-добре в сравнение с другите енергийни дружества на фона на спадащите цени на петрола, след като директорите на компанията обявиха, че може да започнат да разпродават активи заради по-евтиния нефт.

Акциите на Whitehaven Coal поскъпнаха с 1,3% след новините, че през последното тримесечие на 2014 г. дружеството е продало рекордно количество въглища.

В Китай енергийните компании бяха най-губещите, измежду които PetroChina и China Oilfield Services изтриха по 3% от цените на акциите си.

Банковият сектор компенсира загубите за индексите. Книжата на Bank of China поскъпнаха с 3,6%, тези на Bank of Communication и на China Construction Bank – с близо 3 на сто, а тези на ChinaMerchants Bank записаха ръст от 1,9%.

На борсите в Южна Корея акциите на Hyundai Glovis поевтиняха с още 9%, след като цената им спадна с 15% във вторник. Това се случва след новините, че ръководителят на автопроизводителя не е успял да продаде дела си, оценяван на 1,25 млрд. долара, в логистичното звено на Hyundai Motor. Книжата на Hyundai Mobis и Hyundai Steel поевтиняха с 4 и 1,7 на сто, съответно, въпреки спекулациите, че тези две дружества ще извлекат ползи от структурните реформи в Hyundai Group. От своя страна ценните книги на Hyundai Motor изтриха първоначалните печалби и се потопиха с 1,1%.

Акциите на LG Display поскъпнаха с 2,8% на фона на очакванията на анализаторите за силни тримесечни резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:33 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още