fallback

Борсите в Азия запазиха оптимизма

Инвеститорите затвърдиха позитивните нагласи от предходната търговия на фона на стабилизирането на цените на петрола

10:54 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските индекси отчетоха покачвания в петък, след като инвеститорите затвърдиха позитивните нагласи от предходната търговия на фона на стабилизирането на цените на петрола.

В четвъртък водещите индекси отвъд Океана се повишиха за втори пореден ден, като Dow Jones достигна най-високото си равнище през 2015 г. Търговията получи тласък от сигналите за бъдещето на глобалната монетарна политика от Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (EЦБ).

Междувременно цените на петрола се свижат в тесни граници след седмиците на безспирно понижение. Брентът се търгува за 50,97 долара за барел, а американският петрол WTI – за 49,02 долара за барел.

След достигнатия повече от 4-годишен връх от 3 404 пункта в четвъртък китайският индекс Shanghai Composite затвори с леко отстъпление.

Дружествата от имотния сектор бяха във фокуса на инвеститорския интерес. China Merchants Property и Gemdale изтриха по близо 3 на сто, докато Poly Real Estate изгуби 1,5 на сто.

Публикуваните в хода на сесията данни показаха, че ценовият натиск в Китай е останал слаб през декември, след като спадовете на международните цени на петрола са свили разходите за предприятията и потребителите.

Индексът на потребителските цени за Поднебесната империя нарасна с 1,5% на годишна база според последните данни на Националната статистическа служба. Резултатът съвпадна с пазарните прогнози и надхвърли леко отчетеното месец по-рано покачване от 1,4 на сто.

Същевременно индексът на цените на производител отчете понижение от 3,3% през декември след свиването с 2,7% месец по-рано. По този начин бе отбелязан 34-ият пореден месец на дефлация на производствените цени в Китай. Анализаторите очакваха измерителят да отстъпи с 3,1 на сто.

В Хонконг индексът Hang Seng добави почти 1%, за да удари близо 5-седмичен връх.

Фокусът отново бе насочен към Standard Chartered, която изтри 1,1% след решението на банката да затвори бизнеса си с международни акции.

Японският индекс Nikkei 225 сви повишението си в следобедната сесия, след като йената се засили. Въпреки това измерителят успя да остане на положителна територия.

Вниманието прикова Sony, след като гигантът обяви забавяне на пускането на своята конзола PlayStation 4 в Китай. Въпреки това акциите на дружеството поскъпнаха с 1,3 на сто.

Honda пък добави 1,2%, въпреки че властите в САЩ ѝ наложиха глоба в размер на 70 млн. долара поради дефектирали автобомили.

S&P ASX 200 в Австралия продължи възхода си въпреки по-слабите от прогнозираното данни за търговията на дребно. Австралийският долар пък поскъпна минимално спрямо щатския си съименник.

Запазването на цените на петрола стимулира добивния сектор в страната. Santos и Oil Search се покачиха с 5,3 и 3,7%, докато Woodside Petroleum прибави 3%.

Южнокорейските акции в състава на KOSPI продължиха покачването си, за да достигнат едноседмичен максимум.

Производителят на автомобили Kia Motors поскъпна с 2,3%, а Hyundai Motor напредна с 1,1% в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още