fallback

Ръстове за азиатските индекси след лекото възстановяване на петрола

Китайският бенчмарк Shanghai Composite изтри 2% от стойността си

10:51 | 08.01.15 г.

Азиатските капиталови пазари се върнаха към растеж в четвъртък, с изключение на борсата в Шанхай, след лекото възстановяване на цените на петрола и доброто представяне на Wall Street в сряда.

Протоколът от последното заседание на Федералния резерв на САЩ показа, че институцията може да започне да покачва лихвените проценти дори и при текущото потиснато състояние на инфлацията.

По време на декемврийската си среща членовете на Федералната комисия за отворения пазар (Federal Open Market Committee, FOMC) не увеличиха лихвите, но някои от банкерите коментираха, че условията се променят.

Документът разкри, че използването на думата „търпелив“ в становището, публикувано след срещата, е щяло да изпрати сигнал към пазарите, че Фед не е готов да вдига лихвите поне в следващите няколко заседания. По време на пресконференцията след това председателят Джанет Йелън заяви, че има предвид две заседания.

Междувременно брентът продължи покачването си в азиатската търговия, прехвърляйки 51 долара за барел, подкрепен от данните, показващи, че американската икономика остава устойчива на фона на забавянето на растежа по света.

Японският индекс Nikkei 225 отчете добро представяне, подпомогнат от отслабването на йената до 119,87 за долар, в сравнение със 118,9 в предишната сесия.

Износителите бяха сред печелившите. Производителят на автомобили Suzuki Motor добави 3 на сто към капитализацията си, докато Honda и Toyota Motor затвориха с покачвания от по 2 на сто.

Fast Retailing, собственик на марката дрехи Uniqlo, отчете разширение от 2,3% преди излизането на тримесечните резултати.

В Австралия S&P ASX 200 прекрати двете поредни сесии на загуби.

Добивните дружества отчетоха смесени резултати на фона на спада на цените на желязната руда. Fortescue Metals изтри 2,6%, а Rio Tinto и BHP Billiton добавиха 2,4 на сто и 1% съответно.

Китайският индекс Shanghai Composite отстъпи с над 2% в четвъртък, докато в Хонконг Hang Seng добави 0,7%.

Акциите на финансовите компании бяха сред най-губещите в Шанхай. Брокерските къщи Huatai Security и Founder Securities се сринаха с по повече от 5%. Citic Securities и Haitong Securities пък изтриха съответно 2,5 на сто и 4%.

В Хонконг Standard Chartered бе на фокус след новината, че кредиторът ще излезе от бизнеса с международни акции. Книжата на дружеството поскъпнаха с 2,7%.

KOSPI в Южна Корея се отдръпна от едногодишното дъно от 1 876 пункта в предходната сесия.

KB Financial Group добави 5%, докато Hyundai Motor затвори с покачване от 4,7%.

На фокус бе и Samsung Electronics. Компанията съобщи, че очаква спад на печалбата в периода октомври-декември с 37,4%. Капитализацията на гиганта обаче нарасна с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още