fallback

Shanghai Composite изкачи 5-годишен връх

Китайският индекс добави 3,5% в първата за годината сесия в Азия

11:28 | 05.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските фондови борси не намериха единна посока в накъсаната търговия на първия търговски ден от седмицата, като фокусът на пазарните участници бе насочен основно към ситуацията в Европа и евентуалното излизане на Гърция от еврозоната.

Интерес продължиха да предизвиква и енергийните пазари, където цените на петрола удариха нови рекордни дъна на фона на сигналите, че Ирак ще увеличи износа си.

Японският индекс Nikkei 225 затвори с леко отстъпление, въпреки че през по-голямата част от сесията бе на зелена територия. Търговията бе подновена за първи път от 30 декември, когато бенчмаркът удари близо 20-дневно дъно от 17 219 пункта.

Износителите отчетоха отстъпления, след като йената подобри позициите си спрямо зелените пари. Nikon и Canon изтриха съответно 2,2 на сто и 1,4%, докато производителите на автомобили Toyota Motor и Suzuki Motor спаднаха с 0,7 и 1,5%.

В Китай Shanghai Composite затвърди доброто си представяне от миналата година, добавяйки 3,5% в понеделник и достигайки най-високото си ниво от декември 2009 г. насам.

Сред най-печелившите бяха производителите на влакове CSR и China CNR, които добавиха по 10 на сто, след като властите дадоха зелена светлина за сливането им по-късно тази година. Сделката е оценявана на 26 млрд. долара.

В Хонконг Hang Seng изгуби малко над половин процент. Операторът на казина Melco Crown бе в центъра на вниманието, след като компанията подаде заявление за прекратяване на публичното предлагане на книжа. Капитализацията на дружеството се сви с 3,6% в понеделник.

"Не мисля, че има нещо страшно в това отписване", отбеляза пред CNBC Никола Щудхьолме-Уилсъл, старши анализатор в Sun Hung Kai Financial. По думите му най-вероятно става дума за "техническа причина".

В Австралия S&P ASX 200 затвори със скромно повишение в понеделник, спадайки за кратко дори под чертата.

Производителите на енергия Oil Search и Santos добавиxa съответно 1,4 на сто и 0,9%, докато Alacer Gold и Kingsgate завършиха със силни повишения от по близо 8 на сто.

Bank of Queensland бе в центъра на вниманието след новината, че изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор Джон Сътън ще бъде назначен официално за ръководител на институцията. Акциите на заемодателя поевтиняха с 0,3%.

Южнокорейските акции се възстановиха в следобедната сесия, за да се оттласнат от 2,5-годишното дъно по-рано през търговията.

Засегнати от продължаващия спад на цените на енергийните суровини, SK Innovation и S-Oil изгубиха 2,4 на сто и 0,7%.

Производителят на стомана Posco отчете отстъпление от 1,6%, докато Hyundai Motor и Kia Motors изтриха по 0,6 на сто.

Гигантът Samsung Electronics, който има най-значително влияние върху индекса KOSPI, спадна с 0,2% към края на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още