fallback

Nikkei 225 прекъсна 5-дневната печеливша серия

Единствено китайските акции поскъпнаха по време на съкратената търговска сесия на Коледа

10:56 | 25.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пазарните участници в Япония не бяха особено активни по време на търговската сесия на Коледа. Акциите прекъснаха 5-дневната печеливша серия в рамките на съкратената празнична борсова сесия. За сметка на това китайските акции поскъпнаха, пише CNBC.

Водещият индекс на борсата в Токио Nikkei 225 затвори със спад от 0,3% до 17 808,75 пункта, след като само за последните пет дни увеличи стойността си с общо 6,3%. От началото на декември бенчмаркът е нагоре с близо 2 на сто. Курсът на йената остана почти без изменение при 120,13 йени за долар.

Основният индекс в Китай Shanghai Composite се повиши с 3,36% до 3 072,54 пункта. Ръстът се дължи основно на поскъпналите акции на финансови компании. В Тайланд SET изтри 1,68% от стойността си до 1 499,47 пункта. Тайванският индекс Taiex се понижи с 0,3 на сто до 9 158,70 пункта.

Повечето пазари в Азия са затворени за Коледните празници. Борсите в Австралия, Хонконг, Индия, Индонезия, Малайзия, Нова Зеландия, Филипините, Сингапур и Южна Корея не работят.

Сред сините чипове на Токийската фондова борса акциите на Sony поевтиняха с 0,5%. Компанията бе обект на хакерска атака, за която американското правителство обвини Северна Корея, описвана като изолирана страна във филма „The Interview”, проследяващ опитите за покушение над лидера Ким Чен Ун. В сряда Sony пусна филма в няколко сайта, както и в YouTube, след като някои кина отказаха да го прожектират.

Книжата на Japan Airlines поевтиняха с 0,4 на сто. В края на март японското правителство възнамерява да премахне ограничение, свързано с корпоративния данък, който плаща компанията, информира изданието Nikkei.

Sumitomo Mitsui Banking Corp. (SMBC) пък ще закупи операциите по банкиране на дребно на Citigroup в Япония за около 40 млрд. йени (330 млн. долара), коментираха пред Ройтерс запознати лица.

Операциите на Citi ще бъдат слети в дъщерната на SMBC Trust Bank, с което дребните клиенти на американската банка в Япония ще запазят достъпа си до глобалната мрежа с банкомати на кредитора за поне две години след сливането. Очакванията са, че сделката ще бъде финализирана към края на 2015 г.

В Китай банковите акции поскъпнаха рязко, след като местните медии съобщиха, че Централната банка на Китай възнамерява да предостави още мерки, насочени към разхлабване на ликвидните условия за банките. Властите в Пекин обмислят и стимули за компаниите, инвестиращи в чужбина.

ICBC увеличи капитализацията си с 3 на сто. Книжата на China Construction Bank увеличиха цената си с 6,8%, а акциите на Bank of China поскъпнаха с 4,5%.

В кратката сесия на Wall Street снощи индексите записаха нови рекорди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още