fallback

Пекин е "дълбоко разочарован" от блокирането на реформите в МВФ

САЩ отказват да подкрепят плановете за реформа на институцията, които биха дали повече тежест на развиващите се икономики

14:19 | 14.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пекин е "дълбоко разочарован", че Вашингтон e отказал да подкрепи плановете за реформа на Международния валутен фонд (МВФ), които биха дали на развиващите се икономики, като Китай, повече тежест в институцията.

По-рано тази седмица Конгресът на САЩ не ратифицира нов набор от решаващи мерки за управление и финансиране, съдържащи се в плана за реформи за 2010 г., което принуди Съвета на МВФ да проучи "алтернативни възможности".

"Китай е много разочарован от неуспеха на Конгреса на САЩ да направи реформа на управлението на разходите на МВФ от 2010 г. насам", заяви говорителят на външното министерство на Поднебесната империя Хон Ли, цитиран от AFP.

"Въвеждането на финансиране и управление на реформата от 2010 г. е от съществено значение за поддържане на доверието, ефективността и законосъобразността на МВФ", посочиха властите в Пекин.

По думите на Хон Ли Китай ще продължи да настоява пред Вашингтон за подкрепа на плана.

Самият МВФ също изразява надежди, че реформите, подкрепени от Белия дом, ще бъдат приети. Следващият етап от процеса на обсъждане предстои през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още