fallback

Русия ще достави 12 ядрени реактора на Индия

Шест реактора ще бъдат изградени в "Куданкулам", а други шест – в обект, който все още не е определен

10:59 | 11.12.14 г.

Руската държавна компания "Росатом" съобщи, че ще достави 12 ядрени реактора на Индия в период от 20 години. Подписаното в четвъртък в Делхи споразумение има за цел да засили сътрудничеството между двете страни в областта на ядрената енергетика, предаде Ройтерс.

До момента 1000-мегаватов реактор работи в изградената от Русия АЕЦ "Куданкулам" в щата Тамилнаду, а втори реактор трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2015 г.

Руският президент Владимир Путин настояваше Росатом да увеличи броя на реакторите, които може да достави, до около 25.

Индийски представители отбелязаха, че общо шест реактора ще бъдат изградени в "Куданкулам", а други шест ще бъдат предназначени за обект, който все още не е определен.

Путин е на посещение в Делхи, за да разговаря с индийските лидери за засилване на търговското и енергийното сътрудничество с третата по големина икономика в Азия на фона на санкциите на Запада, заплашващи да доведат до рецесия руската икономика, пише БТА.

Очаква се държавният глава да се срещне с индийския премиер Нарендра Моди и с президента Пранаб Мукерджи.  Дискусиите ще бъдат съсредоточени върху задълбочаване на връзките между двете страни в момент, когато се коментира, че Делхи се приближава повече до САЩ, особено в области като отбраната и инвестициите. 

Според индийски представители днес се очаква да бъдат подписани над 20 споразумения в областта на отбраната, космическото сътрудничество и енергетиката.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още