fallback

Китай неочаквано одобри 12 IPO-та, за да забави подема на фондовия си пазар

Акциите на борсите в Поднебесната империя отчетоха ръст от над 30% само в последните две седмици

09:20 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа неочаквано одобри 12 първични публични предлагания (Initial public offering – IPO) късно в сряда – ход, който може да ограничи подема на фондовите пазари в страната. Китайските акции отчетоха ръст от над 30% само в последните две седмици.

Решението на китайските власти е сигнал за потенциално ускоряване на IPO-тата в страната, което би било добра новина за инвестиционните банкери, застрахователите и стотиците фирми, чакащи на опашката, за да се листнат, пише CNBC.

Въпреки това ходът може да се окаже отрицателен за борсовите индекси, като анализатори подозират, че моментът за одобрение на IPO-тата не е случаен и е свързан с резките покачвания на измерителите в последните дни.

Индексът CSI300, отчитащ представянето на борсите в Шънджън и Шанхай, постигна рекордно покачване на фона на спекулациите, че Китайската централна банка ще продължи да облекчава паричната политика, за да заздрави забавящата се икономика. В четвъртък бенчмаркът отчете повишение от 0,6%.

Анализатори смятат, че последният кръг от одобрения, направен от Китайската комисия за регулиране на ценните книжа в сряда, е дошъл по-рано от очакваното. Одобренията обикновено се обявяват около 20-тото число на всеки месец, така че новината се разглежда като потенциален предвестник на предстоящия „потоп“ от IPO-та.

В списъка попадат 12 фирми, в това число Spring Airlines, китайската брокерска фирма Guosen Securities, известен производител на текстил и две екологични компании.

Spring Airlines заяви в четвъртък, че ще започне своето предлагане на акции на Шанхайската фондова борса на 22 декември, като се очаква да набере 1,76 млрд. юана (285,18 млн. долара). Компанията не уточни причината, поради която е намалила обема търсени средства спрямо предишната цел от 2,5 млрд. юана, обявена през април.

Най-големият по бюджет превозвач в Китай съобщи също, че средствата ще бъдат използвани за закупуването на до девет самолета Airbus A320 jets и три машини A320. Guosen Securities пък ще листне 1,2 млрд. акции на Шънджънската фондова борса за набиране на средства за допълване на оборотния капитал.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още