fallback

Слабите данни от Китай и Япония не ограничиха оптимизма на борсите в Азия

Китайският бенчмарк Shanghai Composite премина нивото oт 3 000 пункта за първи път от април 2011 г.

15:05 | 08.12.14 г.

Азиатските индекси отчетоха повишения в понеделник, след като инвеститорите пренебрегнаха слабите данни от Китай. Доказателство за това бе, че именно борсата в Шанхай постигна най-значителен ръст за деня.

Китайският износ се е покачил с разочароващите 4,7% на годишна база през ноември, докато вносът неочаквано спадна с 6,7 на сто. Това се случва на фона на предизвикателствата, пред които е изправена втората по големина световна икономика – слаба глобална търговска активност и ниско търсене у дома.

"Данните като цяло вероятно ще доведат до очаквания за стимули. Инвеститорите се надяват да видят свиване на задължителните резерви за банките", каза пред CNBC Стан Шаму, пазарен стратег в IG.

Междувременно Япония коригира данните за растежа на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие, като новата оценка показа свиване от 1,9% на годишна база.

В Китай Shanghai Composite премина нивото oт 3 000 пункта за първи път от април 2011 г. насам, повишавайки се за пета поредна сесия. За цялата изминала седмица измерителят добави над 9%, отчитайки най-доброто си седмично представяне за последните пет години.

Брокерските къщи се представиха добре, като Hong Yuan Securities, CITIC Securities и Haitong Securities отчетоха повишения от по 10%.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng нарасна до 10-дневен връх, разширявайки се в трета поредна сесия.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 също приключи при 10-дневен максимум, а австралийският долар удари 4-годишно дъно от 82,72 американски цента.

Qantas отчете ръст 14%, след като обяви, че очаква по-висока от досега прогнозираната печалба за първото фискално полугодие.

Японските акции не успяха прехвърлят границата от 18 000 пункта, покачвайки се все пак до нов 7,5-годишен връх. Йената обаче се отдалечи от 7-годишното дъно спрямо зелените пари, отчитайки ниво от 121,84 йени за долар в края на търговията.

Под натиск се оказаха производителите на електроника, като Alps Electric и Sony се обезцениха с по над 3%. Компютърните хакери, пробили мрежата на Sony Pictures Entertainment, са били отседнали в луксозния хотел St Regis в Банкок, обяви по-рано днес Bloomberg.

Южнокорейските акции отстъпиха след двумесечния връх при затварянето в петък. Най-забележителни бяха спадовете на Hyundai Motor и производителя на стомана Posco, които изтриха по 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още