fallback

Азиатските индекси затвориха с повишения

Пазарните участници останаха фокусирани в предстоящото публикуване на данните за трудовия пазар в САЩ

12:35 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Азиатските борси завършиха сесията в петък предимно с повишения, като индексите в Шанхай и Япония отбелязаха нови върхове преди данните за новите работни места в САЩ, предава CNBC.

Китайският Shanghai Composite се люля между сериозни постъпления и загуби в изключително волатилната сесия, търгувайки се при обхват от 165 пункта. Индексът се издигна рязко през последните две седмици след изненадващото решение на Китайската централна банка да намали основния лихвен процент миналия месец и очакванията за допълнителни мерки за стимулиране на икономиката.

Вниманието на пазара бе насочено към месечния доклад от ноември за броя на работните места в САЩ, който трябва да излезе до края на петъчния ден. Икономистите очакват нови 230 000 работни места в частния сектор, което би надминало резултата от 214 000 за октомври. Очаква се броят на безработните да се задържи при 5,8%.

Инвеститорите също взеха предвид възможността за пакет от стимули от Европейската централна банка (ЕЦБ). В четвъртък председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че централната банка „е повишила“ подготовката си за допълнителни покупки на активи през следващата година, запазвайки за момента политиката си.

Изказването му дойде на фона на твърдения, че централната банка обмисля обсъждането на пакет за вливане на ликвидност за следващото си заседание през януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 05.12.14 г.
fallback
Още от Азия виж още