fallback

Азиатските борси продължиха възхода си след добрите данни от САЩ

Китайският индекс Shanghai Composite скочи с над 4% до нов тригодишен връх на фона очакванията за допълнителни икономически стимули

11:59 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските фондови пазари отчитат повишения в четвъртък на фона на позитивните данни от САЩ.

В сряда Dow Jones и S&P 500 затвориxa на нови рекордни нива след публикуването на "Бежовата книга" на Фед. Документът показа оптимизма на централните банкери за перспективите пред икономиката.

Други силни данни от САЩ също повдигнаха настроенията. Индексът на Института за управление на доставките за сферата на услугите скочи до тримесечен връх през ноември, докато докладът на ADP за новите работни позиции в частния сектор показа относително запазване на темпа на нарастване на заетостта през миналия месец.

По-късно през деня Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе последната си среща за годината. Повечето икономисти не очакват конкретни действия от страна на Марио Драги и компания. Банкерите вероятно ще изчакат реалното въздействие на въведените по-рано стимули за икономиката на Стария континент.  

В Китай Shanghai Composite удари нов тригодишен връх на фона очакванията за допълнителни мерки за стимулиране на икономиката. По-рано тази седмица Ройтерс съобщи, че Китайската централна банка може да предприеме ново съкращаване на задължителните резерви на банките.

Sinopec и PetroChina добавиха по 10% с оглед на стабилизирането на цените на петрола.

Финансовите компании също отчетоха повишения, като Citic Securities, Huati Securities и China Merchants Bank също отчетоха ръстове от по 10%.

Междувременно в Хонконг Hang Seng нарасна с 1,6%, възстановявайки изцяло загубата от предходната сесия.

Японският бенчмарк Nikkei 225 отчете повишение в пета сесия. Йената отслабна до нов седемгодишен минимум от 119,89 за долар в началото на търговията.

Износителите отчетоха добри резултати, водени от покачванията на Fanuc и Honda Motor с по над 2 на сто.

Таkаtа изгуби над 3%, след като Ford Motor обяви, че ще разшири своето изтегляне на автомобили, ползващи въздушните възглавници на японската фирмата.

Австралийските акции се повишиха до нов едноседмичен връх, отчитайки ръстове за трета поредна сесия. Австралийският долар пък се отдалечи от 4-годишното дъно на фона на силните продажби на дребно през октомври.

Westpac отчете повишение от 2%, докато Australia New Zealand Banking нарасна с 1,4%.

Южнокорейските акции завършиха на най-високото си ниво от 1 октомври, след като данни показаха, че БВП през третото тримесечие е нараснал с 0,9% в съответствие с по-ранните оценки.

Корабостроителите бяха най-големите печеливши в състава на KOSPI. Hyundai Heavy Industries добави 5 на сто, а Daewoo Shipbuilding – 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още