fallback

Обединение на двете Кореи би струвало 500 млрд. долара

БВП на човек в Южна Корея е 40 пъти по-висок от този в Северна, показват данни на южнокорейския орган за финансов надзор

15:25 | 19.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Едно евентуално обединение на Северна и Южна Корея би струвало по мнението на експерти поне 500 млрд. долара (почти 400 млрд. евро) заради значителната разлика в стандартите на живот, смятат южнокорейски експерти.

Поне 20 години ще минат, докато  брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в северната част се покачи от сегашните 1251 евро до 10 000 евро – сегашното ниво на Куба, съобщава председателят на южнокорейския орган за финансов надзор FSC Шин Же Йон, цитиран от Кorea Joongang Daily. 

Според данни на Световната банка БВП на глава от населението в Южна Корея възлиза през 2013 г. на 26 000 евро.  По данни на FSC номиналният БВП на Южна Корея е 40 пъти по-висок от този в Северна Корея. За сравнение – преди обединението на двете Германни БВП в Западна Германия е десет пъти по-високо от този в Източна.

За финансирането на корейското обединение може да се ползват средства от държавни финансови институции и частни южнокорейски банки, както и от международни организации като Световната банка. Важен принос също може да окажат и евентуалните данъци върху проектите за развитие в Северна Корея.

Да се изчислят разходите за едно евентуално корейско обединение е трудна задача. Резултатът зависи между другото от това какви сценарии и оценки се използват за основа. Южнокорейското министерство на финансите изчисли разходите през миналата година на до 800 милиарда долара.

След Корейската война в периода 1950-1953 г. САЩ и Северна Корея подписаха споразумение за прекратяване на огъня, но не и мирен договор. Границата между Северна и Южна Корея е с най-силното военно присъствие в целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още