fallback

Азиатските индекси затвориха с отстъпления

Пазарът реагира на обявеното след затварянето на сесията във вторник отлагане на покачването на данъка върху продажбите в Япония

12:13 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите в Азия отчетоха отстъпления в сряда, след като настроенията станаха предпазливи на фона на загрижеността за икономическото здраве на Япония – третата по големина икономика в света. Пазарът остава в очакване на публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ по-късно в сряда.

Японските акции изтриха ранните печалби, след като Японската централна банка обяви, че ще запази курса на паричната си политика. Отстъплението дойде въпреки поевтиняването на йената, която спадна до ново 7-годишно дъно спрямо щатския долар над границата от 117.

Голямата новина за японския пазар във вторник бе решението на премиера Шиндзо Абе да отложи с 18 месеца насроченото за октомври 2015 г. покачване на данъка върху продажбите до 10 на сто. Освен това министър-председателят призова за свикването на предсрочни избори, които евентуално да му дадат нов кредит на доверие от японския народ.

"Абе потвърди, че той ще се придържа към своите "три стрели", ако бъде преизбран. Той също така съобщи, че неговият кабинет ще работи по нова програма за стимулиране на икономиката", посочи пред CNBC Катлийн Брукс от Forex.com. "Всичко това са мерките за насърчаване на растежа, което следва да бъде добра новина за Nikkei в дългосрочен план", добави тя.

Takata бе най-големият губещ, изтривайки 7,4%, след като щатски власти заявиха, че изтеглянето на потенциално смъртоносни въздушни възглавници трябва да се разшири в национален мащаб.

Третият ден на свързаната търговия между борсите в Шанхай и Хонконг отново се оказа негативен за Shanghai Composite и Hang Seng. Най-силно търгуваните китайските акции бяха тези на SAIC Motor и Kweichow Moutai, които изтриха съответно 4,7 на сто и 1,7%.

В Австралия S&P ASX 200 удари ново едномесечно дъно след продължаващия отлив на капитали от добивния сектор. BC Ironand и Fortescue Metals се сринаха съответно с над 12 на сто и над 7%. Atlas Iron изтри 4,7%, а Rio Tinto – 2,5%.

След кратко докоснаха едноседмичен връх, акциите в Южна Корея затвориха почти без промяна на фона на продължаващия спад на йената, който застрашава износа на корейския бизнес.

По-рано през деня финансовият министър на страната каза, че има "голяма загриженост относно рисковете от слабостта на йената" и че възстановяването на местната икономика е малко по-слабо, отколкото се смяташе досега.

Междувременно южнокорейският вон спадна до ново 14-месечно дъно от 1,106 късно в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 19.11.14 г.
fallback
Още от Азия виж още