fallback

Протестите започват да се отразяват на икономиката на Хонконг

Активността в частния сектор регистрира най-големия си спад от 3 години насам през октомври

10:26 | 06.11.14 г.
Автор - снимка
Създател

Негативните ефекти на протестите в Хонконг, продължаващи вече втори месец, започват все повече да се отразяват на икономиката на специалния административен район на Китай, пише Financial Times.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI) на британската банка HSBC за Хонконг показват най-големия спад на активността в частния сектор от 3 години насам, слизайки до 47,7 пункта през октомври спрямо 49,8 пункта през предходния месец.

PMI е първият ключов показател за октомври, който дава предварителна представа за отражението на протестите. Официалните данни за търговията на дребно, които се очаква да бъдат занижени от протестите, излизат в края на месеца.

Въпреки това хонконгската асоциация на търговците на дребно съобщава, че някои от членовете ѝ отчитат сериозни спадове на продажбите през първите дни на октомври, които по принцип са национални празници и привличат милиони туристи от Китай всяка година.

И без протестите, икономиката на Хонконг се намира под натиск, докато растежът в континентален Китай продължава да се забавя. Продажбите на дребно падат през по-голямата част от годината, донякъде отразявайки антикорупционната вълна, обхванала Пекин, която понижава търсенето на луксозни стоки като часовници и бижута.

Някои икономисти обаче понижиха очакванията си за икономическия растеж в Хонконг като пряк резултат от влошаването на ситуацията в търговията на дребно и туризма заради вълненията.

„Смятаме, че и туристическото, и местното търсене ще паднат през октомври, а вероятно и през ноември, в зависимост от това кога бъдат разчистени уличните блокади“, коментира наскоро икономистът в Citigroup Адриен Луи.

Протестите се свързват и със забавянето на дългоочакваното свързване на борсите в Хонконг и Шанхай. Очакваше се обвързването да започне през октомври, но Пекин все още не е дал зелена светлина.

Междувременно напредъкът по намирането на решение на ситуацията чрез диалог е минимален, докато протестиращите остават на улиците, а правителството предпочита да не изпраща силите на реда срещу тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още